Clima Pământului se încălzește, cu consecințe majore asupra animalelor, plantelor și oamenilor. Dacă oamenii nu reduc emisiile de gaze cu efect de seră rapid și în mod substanțial, viitorul va fi unul și mai înfricoșător. De la trezirea la viață a virusurilor zombi până la topirea ghețarilor, iată care sunt principalele semne că schimbările climatice au scăpat de sub control.
1. Virusurile zombi revin la viață
Virusurile zombi, înghețate zeci de mii de ani, sunt readuse la viață din permafrost. Mulți dintre acești microbi antici au stat în pământul înghețat din Siberia timp de zeci de mii de ani, dar încep să se trezească în urma topirii arctice. Cercetătorii au descoperit 13 virusuri în Siberia, avertizând că ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea publică. Ei au înviat și documentat virusuri nemaivăzute până acum, pe care le-au numit „virusuri zombie”, întrucât rămân infecțioase în ciuda faptului că au stat în adormire în pământul înghețat.
2. Creșterea dramatică a nivelului mării
Este unul dintre cele mai înspăimântătoare semne ale schimbărilor climatice. De-a lungul SUA, coastele ar putea crește, în medie, cu 30 de centimetri până în 2050, spun oamenii de știință.
3. Dispariția ghețarilor
O treime din ghețarii din Patrimoniul Mondial, inclusiv ghețarul Lyell din Parcul Național Yosemite, vor dispărea în următorii 30 de ani. Yellowstone și Yosemite, două dintre cele mai emblematice parcuri naționale din SUA, și-ar putea pierde complet ghețarii până în 2050, a concluzionat un raport ONU.
4. Haos climatic
Clima Pământului ar putea deveni un haos, au prezis fizicienii. Emisiile necontrolate de gaze cu efect de seră nu vor încălzi doar planeta; vor face modelele vremii mai neregulate și mai imprevizibile. În cel mai bun scenariu, Pământul se va stabiliza la o nouă temperatură, mai caldă. În cel mai rău caz, anotimpurile se vor modifica dramatic de la an la an.
5. Urșii polari vor mânca din tomberoane
Urșii polari sunt acum forțați să se hrănească cu gunoaie și resturi, din cauza pierderii gheții. Călătoriile urșilor polari în căutarea hranei sunt din ce în ce mai dese în nordul Rusiei, în timp ce habitatul lor și rezervele de hrană s-au deteriorat din cauza schimbărilor climatice și a topirii gheții.
6. Vreme din ce în ce mai rea
Vremea a luat-o razna din cauza schimbărilor climatice. Verile vor deveni tot mai toride, locurile mai reci vor deveni tot mai reci, secetele și inundațiile vor fi mai severe, iar uraganele vor avea viteze mai mari ale vântului și umiditate.
7. Pinguinii imperiali ar putea dispărea
Pinguinii imperiali sunt foarte vulnerabili la amenințarea degradării habitatului dată de topirea gheții marine deoarece au cel mai lung ciclu de reproducere față de orice alt pinguin. Asta înseamnă că părinții trebuie să stea pe gheață solidă cu puii lor până când aceștia s-au dezvoltat suficient pentru a fi pregătiți pentru înot, dar acum nu li se oferă timp pentru a finaliza ciclul. Estimările sugerează că acele colonii care sunt situate între latitudinile 60 și 70 grade sud vor dispărea în următoarele câteva decenii, adică în următorii 30- 40 de ani.
8. A șasea extincție în masă
Pământul se îndreaptă spre a șasea extincție în masă.
O extincție majoră are loc atunci când dispar 60% dintre specii și 35% dintre genuri. Rata actuală de dispariție este în creștere, dar se află în intervalul normal.
9. Fără cale de întoarcere
Punctele de vârf dincolo de care clima începe să se deterioreze ireversibil ar putea fi atinse la temperaturi mult mai scăzute decât sugerau modelele anterioare. Există 16 puncte majore, inclusiv topirea calotelor de gheață din Groenlanda și Antarctica de Vest, reducerea permafrostului arctic și moartea recifelor de corali tropicali.
10. ”Ghețarul Apocalipsei” în pericol
Uriașul ghețar Thwaites, cu suprafața cât a Marii Britanii, se erodează într-un ritm mai rapid de-a lungul bazei sale, aflată sub apă, întrucât curenții oceanici calzi îl topesc pe dedesubt. Într-un studiu publicat în jurnalul științific Nature Geoscience, cercetătorii au scanat baza subacvatică a ghețarului din Antarctica și au analizat gradul de topire pentru a estima modul în care acest proces va evolua în următorii ani, scrie Live Science.