Nenorocirea care tocmai a lovit sute de milioane de oameni: „Am crezut că nu se poate mai rău de atât”

Europa

Sursă: Dreamstime

Ultimul raport al Organizației Națiunilor Unite arată că numărul celor care sunt afectați de foamete sau subnutriție cronică a crescut foarte mult, în mare parte datorită schimbărilor climatice, conflictelor și pandemia de coronavirus. În plus, războiul din Ucraina va agrava și mai mult situația în viitorul apropiat.

Lumea se confruntă cu o criză a foamei fără precedent. O combinație toxică de criză climatică, conflicte și Covid a pus deja unele dintre cele mai sărace țări sub o presiune enormă, dar invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca prețurile la cereale și combustibil să crească vertiginos.

„Am crezut că nu se poate mai rău de atât”, a declarat în iunie David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM). „Dar acest război a fost devastator”, a punctat el, potrivit The Guardian.

La nivel mondial, potrivit ultimului raport al ONU prezentat la New York, numărul persoanelor care suferă de foamete, sau subnutriție cronică, a crescut la 828 de milioane anul trecut, o creștere de aproximativ 150 de milioane de la izbucnirea pandemiei. Există un „pericol real”, a avertizat Beasley miercuri, că efectul de undă al situației din Ucraina va agrava problema și mai mult în lunile următoare și că unele țări vor fi împinse în foamete.

„Rezultatul va fi o destabilizare globală, foamete și migrație în masă la o scară fără precedent”, a avertizat el. „Trebuie să acționăm astăzi pentru a evita această catastrofă iminentă”.

Peste 760 de milioane de persoane, afectate de foamete în 2021

Numărul persoanelor care suferă de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform estimărilor ONU. Datele arată că un număr de 768 de milioane de persoane în medie au fost afectate de foamete în 2021.

Astfel, numărul mediu de persoane aflate anul trecut în această situaţie a fost cu 46 de milioane mai mare decât cel din 2020 (721 de milioane), se arată în raport.

Provocările de a pune capăt foametei şi malnutriţiei sunt tot mai mari, au scris mai multe agenţii ale ONU, printre care UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). În raportul lor, experţii consideră că această creştere a numărului de persoane care suferă de foamete este cauzată de pandemia de coronavirus, de consecinţele schimbărilor climatice şi de conflicte.

Conform celor mai recente date ale ONU din 2020, aproape 1,3 miliarde de persoane nu şi-au putut permite o dietă sănătoasă. De asemenea, potrivit ONU, situaţia furnizării de alimente este dificilă în special în ţările din Orientul Mijlociu şi Africa.