Pentru multe state din Europa, seceta din această vară este una dintre cele mai grave din ultimul secol. Temperaturile extreme au venit la pachet cu o secetă teribilă.
Cele mai afectate țări sunt cele din centrul și vestul Europei, unde seceta a decimat culturile, iar fermierii se zbat să salveze ce mai poate fi salvat. Seceta afectează aproximativ 60% din UE și din Regatul Unit, temperaturile record înregistrate în ultima perioadă fiind determinate de schimbările climatice, potrivit celei mai recente cercetări a European Drought Observatory.
Franța, Spania, Italia și Țările de Jos se confruntă cu o penurie de apă, iar albiile râurilor au început să sece în toată Europa. Temperaturile foarte ridicate afectează grav producția de energie, agricultura și transportul fluvial, scrie Axios.
Veștile nu sunt bune nici pentru august și septembrie
Există un „pericol crescut de incendii din cauza lipsei ploilor și a vegetației uscate, combinată cu temperaturile ridicate”, notează Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, subliniind că incendiile de vegetație continuă în toată Europa.
Și asta nu e tot. Multe țări europene se așteaptă să înregistreze temperaturi foarte ridicate și în lunile august și septembrie, în condițiile în care ”situația este deja foarte critică”, a remarcat, în iulie, European Drought Observatory.
Acest lucru ar „exacerba severitatea secetei și impactul asupra agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă”.
Avertizare de secetă, „alertă roșie” și deficiență severă de apă
Producţia de energie a centralelor termice, hidroelectrice şi nucleare a înregistrat scăderi importante în ţări precum Italia, Franţa, Portugalia, Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria, mai remarcă experţii Comisiei Europene.
European Drought Observatory. a examinat datele pe o perioadă de 10 zile, spre sfârșitul lunii iulie, și a descoperit că 45% din teritoriul UE se afla în condiții de avertizare de secetă până la jumătatea lunii, în timp ce 15% era în „alertă roșie” „și cu deficiență severă de apă”.
Seceta se va prelungi până în octombrie
În Regatul Unit, unde datele de la Met Office arată că regiunile estul, sud-estul și sudul țării s-au confruntat cu cea mai uscată vară din toate timpurile, ca urmare a unui val de căldură fără precedent, Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie a avertizat că, probabil, seceta se va prelungi, până în luna octombrie.
„Secetele au devenit realitatea verilor noastre”, a scris pe Twitter Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu.
Penuriile de apă afectează 11% din populaţia UE şi 17% din teritoriul ei
Penuriile de apă afectează până în prezent 11% din populaţia UE şi 17% din teritoriul său, dar situaţia este mai îngrijorătoare în jurul Mediteranei, unde circa 50% din populaţie trăieşte sub un stres hidric constant în timpul verii.
Secetele şi penuriile de apă riscă să devină din ce în ce mai frecvente şi mai grave pe viitor, spune Comisia Europeană. Acestea afectează agricultura, turismul şi industria şi pot avea un impact enorm asupra mediului. Întrucât există prea puţină apă în râuri şi lacuri, zonele umede seacă, iar apa sărată se poate infiltra în resursele de apă subterană.
Un nou val de caniculă este așteptat să lovească unele părți din nord-vestul și centrul Europei în această săptămână.