Un biolog american spune că sfârșitul civilizației, așa cum o știm acum, se apropie. De fapt, susține el, „sfârșitul” va avea loc în următoarele câteva decenii. Biologul a vorbit recent, într-un interviu, despre modul în care oamenii accelerează rata disparițiilor speciilor, ducând la prăbușirea societății de azi, scrie Bgr.com.
Conform oamenilor de știință, criza climatică amenință să pună capăt civilizației prin topirea gheții care acoperă anumite părți ale lumii și prin creșterea exponențială a nivelului mării. Dar, potrivit biologului Tony Barnosky, Pământul se confruntă în prezent cu cel mai grav episod de extincție în masă, după cel care a dus la dispariția
dinozaurilor.
”Sfârșitul” va avea loc în următoarele câteva decenii
„Aș spune că poate e prea mult să spunem că ucidem planeta, pentru că planeta va fi bine”, a afirmat Barnosky .
„Ceea ce facem, de fapt, în acest moment, este că distugem modul de viață.”
El spune că sfârșitul civilizației se reduce la faptul că prea mulți oameni consumă prea
mult. Ca atare, „omenirea nu va putea rezista”, afirmă el. „Sfârșitul” va avea loc în următoarele câteva decenii”, adaugă biologul. Expertul mai susține că, pentru a putea opri, cumva, sfârșitul civilizației, omenirea ar avea nevoie de cel puțin ”încă cinci Pământuri”.
În plus, schimbările climatice continuă să fie o problemă majoră pentru planeta noastră.
Începutul celei de-a șasea extincții în masă
În contextul schimbărilor climatice actuale, oamenii de știință continuă să tragă un semnal de alarmă, avertizând că scăderea biodiversității animale de pe glob nu este decât începutul celei de-a șasea extincții în masă a Pământului. În ciuda dovezilor care sugerează că acest fenomen nu ar avea loc acum, unii cercetori susțin contrariul.
„Ratele tot mai mari ale disparițiilor speciilor și scăderea multor populații de animale și plante sunt bine documentate de oamenii de știință. Dar unele voci neagă, în continuare, că aceste fenomene echivalează cu dispariția în masă”, spune Robert Cowie, biolog la Universitatea din Hawaii.
Până acum, s-a spus că, în ultimii 540 de milioane de ani, au existat cinci extincţii în masă, cauzate uneori de dezastre catastrofale, alteori de evenimente aparent liniștite, dar înșelătoare, cum ar fi preluarea controlului planetei de către specii invadatoare.