Avertismentul teribil despre PNRR! Puterea de cumpărare va fi în scădere
Profesorul economist Mircea Coșea vine cu vești proaste pentru români. Acesta a vorbit, pentru DC News, despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), despre care profesorul spune că va veni cu anumite costuri. Potrivit acestuia, deprecierea puterii de cumpărare va fi accelerată, iar oamenii vor plăti taxe și impozite mai mari.
”Eu cred că va apărea încă ceva care va duce la o accelerare a deprecierii puterii de cumpărare. Va apărea o creștere a impozitelor și taxelor spre toamnă. Unele vor veni din străinătate pentru că în momentul în care PNRR-ul va fi aprobat, trebuie să introducem niște taxe de mediu, de plastic și altele. Pe de altă parte, la nivel local, taxele și impozitele vor crește. Unele deja au început să crească. Pe alocuri vor crește în continuare. Deci eu prognozez că spre sfârșitul anului puterea de cumpărare nu va fi deloc în creștere cum se spune ci din contră ea va fi în scădere. Ne-am bucura dacă nu ar fi în scădere și ar rămâne la nivelul la care este acum”, a subliniat Mircea Coșea.
Ce creștere a fost înregistrată
Profesorul economist a mai spus că, statistic, a fost înregistrată o creștere pe care o și explică. Acesta spune că majorarea ”se explică prin mai multe elemente care nu au nimic de-a face cu eficientizarea economiei”.
”Sigur, statistic apare o creștere. Dacă luăm în ansamblu ceea ce se întâmplă o să vedem că această creștere se explică prin mai multe elemente care nu au nimic de-a face cu eficientizarea economiei. Primul este modul la care se raportează. Ea se raportează la o perioadă foarte proastă a economiei, perioada pandemică. Deci este normală această creștere. În al doilea rând au avut loc două creșteri ale salariului minim care înseamnă un spor pe medie, deci a crescut și aici. Și în al treilea rând, care nu se spune direct dar există este o creștere a veniturilor la nivelul salariaților bugetari. Adică în sectorul public, nu mă refer la sectorul public util care înseamnă învățământ, sănătate, administrație și poliție…
Mă refer la sectorul birocratic, ministerial, instituțional. Aici salariile au crescut pentru că pe de o parte au fost anumite sporuri și alte facilități care s-a dat la începutul anului, în al doilea rând pentru că nu s-a practicat niciun fel de reformă în acest sector. Nu s-a eliminat nici sporuri nici bonusuri din salarii și în al treilea rând pentru că s-a mărit numărul de salariați cu aproape 4.000 în sistemul ministerial și instituțional și, dacă mai adăugăm și mia pe care doamna Turcan vrea să o facă pentru citirea dosarelor … Deci asta este o creștere care se explică în medie”, a mai spus economistul.
Sursă foto: Dreamstime