România este pe cale de a pierde o mică avere. Ultima decizie a celor de la SIIJ este cel puţin curioasă. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a decis retragerea apelului în procesul în care procurorii DNA acuză retrocedarea ilegală a 43.277 de hectare de pădure
România riscă să piardă o comoară imensă
Dacă se va întâmpla aşa, Romsilva nu va mai putea recupera fondul forestier. Totul se întâmplă deşi Viorel Hrebenciuc, fostul lider PSD implicat în dosarul DNA, a recunoscut în fața instanței că a aranjat retrocedarea pădurii.
Cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea de revizuire cerută de Parchetul General împotriva încheierii judecătorești prin care instanța supremă a luat act de retragerea apelului de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în dosarului retrocedărilor de pădure în care este implicat, printre alții, și Viorel Hrebenciuc, fostul parlamentar PSD, anunţă europaliberă.org.
Admiterea revizuirii ar fi însemnat readucerea acestei suprafețe de pădure în patrimoniul statului, susțin reprezentanții Romsilva.
Decizia instanței a fost următoarea: „Constată imposibilitatea verificării admisibilității cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Judiciară împotriva încheierii din data de 12 iunie 2019, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2862/1/2018, până la soluționarea, de către Curtea Constituțională, a excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 453 alin. (3) și art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală”.
În acest dosar este implicat și Viorel Hrebenciuc, fostul lider al PSD. Acesta a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și jumătate de închisoare. La apel, Înalta Curte a decis ca procesul să se reia de la zero, proces care se judecă și în această perioadă la Curtea de Apel Brașov.
Cei de la Romsilva au transmis pentru sursa citată că în acest moment în urma deciziilor instanței, peste 43.000 hectare de pădure retrocedate ilegal nu pot fi readuse în patrimoniul statului și în administrarea regiei. Romsilva nici nu a fost admisă să se înscrie ca partea civilă în dosarul penal.
„Menționăm că judecătorii Curții de Apel Brașov au respins cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva de a se constitui ca parte civilă în dosarul acestei retrocedări ilegale, împiedicând Romsilva să apere interesele statului, alături de reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, după ce juriștii Regiei au fost prezenți până acum în toate etapele proceselor privind retrocedarea ilegală a celor 43.227 de hectare”, au explicat reprezentanții Romsilva pentru sursa citată.
Pădurea e cât suprafața Bucureştiului și a Constanței
Suprafața de 43.277 de hectare înseamnă 432,7 kilometri pătrați sau 0,3% din întinderea întregii țări. Bucureștiul are 288 de kilometri pătrați. Pentru a se ajunge la suprafața pădurilor pe care Romsilva nu le poate recupera, mai trebuie adăugat și orașul Constanța, cu cei 128 de kilometri pătrați ai săi.
Suprafața de 43.227 hectare fond forestier este formată din pădurile Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești.