Profesorul Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă cu privire la bogăţiile de care se bucură România în acest prezent şi care, gestionate corect, ne vor salva de la o viitoare criză ce ameninţă întreaga planetă.
Profesorul Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, atrage atenţia asupra unor resurse naturale de care România nu-şi poate permite să-şi bată joc, în ciuda logicii impuse de piaţă unică europeană.
“Trebuie să privim altfel modul în care se tranzacționează pământul”
Dăianu avertizează că Europa şi întreaga lume se va confrunta cu o criză alimentară şi de aceea România trebuie să îşi modifice modul de a gestiona şi a tranzacţiona resursele sale. Securitatea alimentară este vitală, susține acesta, iar pământul agricol şi apa nu trebuie să fie “simple resurse ce se pot tranzacționa și negocia oricum”.
“Aceasta ar fi o mare eroare. Piața unică în UE nu justifică logica acestei piețe: să facem cu pământul orice. Lumea, Europa va trece și printr-o criză alimentară. De aceea, trebuie să privim altfel modul în care se tranzacționează pământul și ce rol au resursele de apă”, a declarat Daniel Dăianu, în cadrul unei conferinţe organizate de DCNews, transmite HotNews.
Preşedintele Consiliului Fiscal s-a mai referit, cu această ocazie, şi la tranziţia verde la care România este obligată să participe. Decarbornizarea economiei va fi un proces foarte dureros, iar absorbţia de resurse europene este soluţia pentru a atenua aceste neplăceri, susţine profesorul Dăianu.
“Așa cum pandemia împarte în câștigători și perdanți economia, așa se va întâmpla și cu decarbonizarea. Cu atât mai mult avem nevoie de solidaritate, de un buget public robust, să absorbim cât mai mult din resursele europene”, a explicat acesta.
Ce spunea ministrul Agriculturii, în urmă cu o săptămână, despre vânzarea terenurilor agricole din România?
La dezbaterea moţiunii simple depuse de PSD împotriva sa, Adrian Oros a susţinut că vânzarea terenurilor agricole a fost blocată anul trecut de PSD, fiind creată o procedură greoaie şi complicată prin care oamenii erau încurajaţi să vândă şi să cumpere cu acte de mână şmecherilor din agricultură.
“Anul trecut, sub pretextul că vor să oprească vânzarea pământului către străini, PSD-iştii, mânaţi de latifundiarii roşii, au blocat vânzarea terenurilor agricole, creând o procedură greoaie, complicată, prin care descurajau oamenii simpli să vândă şi să cumpere teren, însă încurajându-i să vândă şi să cumpere cu acte de mână, lor, şmecherilor din agricultură.
Fiind greu de vândut, preţul terenului a scăzut. Ce convenabil pentru băieţii deştepţi, care puteau cumpăra doar ei, şi la preţul convenabil. Voi vorbiţi de trădare naţională, când aţi interzis cetăţenilor români care nu sunt de cel puţin 5 ani agricultori, care nu sunt înregistraţi fiscal de cel puţin 5 ani cu venituri din agricultură, care nu s-au întors în ţară, dacă cumva au fost plecaţi de cel puţin 5 ani, să cumpere teren agricol în România?
Aţi dorit ca doar voi să mai puteţi cumpăra teren agricol în România, pentru voi sau pentru străini, şi până acum aţi făcut-o, cumpărând pe firmele voastre şi apoi cesionând părţile din firmă”, spunea Adrian Oros pe 29 martie în Parlament.
Sursa foto: Dreamstime