Dezastrul bate la ușă! Fitch Ratings trage semnalul de alarmă cu privire la consecințele foarte grave asupra economiei românești pe care le poate atrage prelungirea crizei politice.

Scăderea ratingului de țară al României ar atrage aproape inevitabil explozia dobânzilor, o criză de lichiditate, precum și fuga investitorilor străini.

Dezastrul bate la ușă! Fitch Ratings trage clasa politică de la București de mânecă

Lupta politică din România îngrijorează agenția Fitch, care transmite un avertisment, și anume că scandalul prelungit are toate șansele să ducă la o scădere a ratingului de țară, dar și la întârzierea adoptării PNRR.

Acest lucru va însemna credite mai scumpe și mai greu de accesat de către România. Dar și un mesaj negativ pentru investitorii străini.

În plus, criza politică din țara noastră provoacă riscuri privind reducerea deficitului bugetar, iar ruperea coaliției guvernamentale ar putea întrerupe eforturile de consolidare fiscală, avertizează Fitch, potrivit digi24.ro.

În replică, Premierul Florin Cîțu a avut o primă reacție după ce Agenția de Rating Fitch a spus că deficitul bugetar nu scade conform planului.

”Îi vom arăta că avem venituri mai mari la buget, putem să reducem deficitul bugetar și ne ținem de calendarul de reducere a deficitului bugetar acceptat de Comisia Europeană în primăvară”, a spus șeful Executivului.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei „negative” care în prezent este asociată ratingului „BBB minus” atribuit României.

”Lipsa progreselor în implementarea reformelor”

„Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu.

Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

Fitch Ratings reaminteşte că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului USR-Plus, Stelian Ion, din funcţia de ministru al Justiţiei pe 2 septembrie. Acest lucru lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

„Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD.

Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.

La un pas de ”junk”

De asemenea, agenţia de evaluare subliniază că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA.

„Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, avertizează agenţia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

Ratingul „BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria „investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva „negativă”, ar duce ratingul României în zona „junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor.