Vremea o ia complet razna! Cod roșu de aer tropical. Meteorologii trag un semnal de alarmă

Meteorologii din Europa au emis o avertizare de tip Cod roșu de aer tropical la nivelul bătrânului continent, însă acesta va ajunge și pe teritoriul nostru. Momentan, meteorologii spun că valul de aer tropical a ajuns în sud-vestul Europei. Pe acest fond, în Portugalia a fost emis un Cod roșu de caniculă, în timp ce în Spania a fost emis un Cod portocaliu de acest fel.

Specialiștii spun că valul de aer tropical se deplasează și către România și că va ajunge la noi în țară joi, 4 august. În ceea ce privește țara noastră, valul de căldură tropicală se va resimți în partea de vest a României, acolo unde temperaturile vor fi cuprinse între 36 și 37 de grade Celsius. Meteorologii mai spun că valul de aer tropical își va face simțită prezența în țara noastră până duminică.

Vor exista fenomene meteo extreme în România

Meteorologii au vorbit și despre fenomenele extreme care au avut loc pe teritoriul țării noastre, unul dintre ele fiind surprins recent la Sulina. Acolo, turiștii au filmat o tornadă, formată în timpul unei furtuni puternice.

La momentul apariției tornadei, în zonă era emis un Cod portocaliul de vijelii și ploi torențiale. Chiar dacă turiștii au fost speriați de acest fenomen meteorologic, aceștia tot l-au filmat, iar imaginile au fost distribuite pe tot internetul.

Înainte de apariția tornadei, vântul sufla cu rafale puternice, în timp ce cantitățile de apă depășiseră 30 de litri pe metrul pătrat. În context, climatologul Roxana Bojariu a explicat la Antena 3 că tornadele apar ca urma vijeliilor puternice, însă nu toate aceste vijelii duc la tornade.

Nu este ceva inedit apariția fenomenelor extreme

Chiar dacă nu le vedem prea des, fenomenele extreme nu sunt ceva inedit, spune climatologul, care adaugă că acestea vor continua să apară în funcție de „ingredientele” care duc la astfel de instabilități.

„Până la urmă astfel de fenomene extreme au fost şi vor mai fi, în funcţie şi de ingredientele care generează instabilităţile care până la urmă favorizează tornadele sau formarea trombelor”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.