Aproximativ trei sferturi din speciile de arbori și arbuști din orașele din întreaga lume vor fi expuse riscului unor temperaturi din ce în ce mai calde și mai uscate, până în 2050.
Aceste specii s-ar putea confrunta cu condiții climatice stresante”, avertizează oamenii de știință în cel mai recent studiu, scrie Newscientist. Drept urmare, orașele vor deveni mai calde, mai poluate și, în general, mai nesănatoase pentru locuitori.
Până în 2050, aproximativ trei sferturi din speciile cultivate în prezent în mediile urbane vor fi în pericol, ca urmare a schimbărilor climatice, avertizează studiul.
„Prin sintagma „în pericol”, vrem să spunem că aceste specii s-ar putea confrunta cu condiții climatice stresante”, spune Manuel Esperon-Rodriguez de la Universitatea Western Sydney din Australia. „Probabil, acești copaci vor muri”, adaugă el.
Copacii din orașe oferă umbră pentru case, clădiri de birouri , parcuri și drumuri, răcind temperaturile de la suprafață. De asemenea, arborii primesc și evaporă apa, răcind aerul din jurul lor.
Dispariția copacilor ar face ca orașele să devină și mai fierbinți
Dispariția copacilor ar face ca orașele să devină și mai fierbinți, pe măsură ce planeta se încălzește.
Pentru a evalua amenințarea, Esperon-Rodriguez și colegii săi au folosit o bază de date numită Global Urban Tree Inventory pentru a stabili condițiile cerute de 3100 de specii de arbori și arbuști care se cultivă în prezent în 164 de orașe din întreaga lume. Cercetătorii au analizat apoi modul în care aceste condiții ar fi afectate de schimbările climatice într-un scenariu cu emisii medii numit RCP6.0.
76% dintre aceste specii, expuse riscului din cauza creșterii temperaturilor medii
Până în 2050, 76% dintre aceste specii vor fi expuse riscului din cauza creșterii temperaturilor medii și 70% din cauza scăderii precipitațiilor, susține echipa care a realizat studiul.
În unele orașe, răspândirea arborilor este dominată de câteva specii, astfel încât impactul asupra acestor metropole va varia foarte mult în funcție de cât de expuse sunt riscului aceste specii.
Studiul nu ține cont de creșterea urbană continuă, care ar putea duce la o încălzire și mai rapidă a orașelor. De asemenea, nu ține cont de fenomenele meteo extreme, din ce în ce mai mari, cauzate de schimbările climatice sau de efectele dăunătorilor și bolilor.
Ce se mai poate face pentru a salva copacii
Temperaturile mai calde permit mai multor dăunători, cum ar fi gândacii de scoarță, să supraviețuiască iernilor și să se reproducă mai repede vara. „Estimările noastre sunt conservatoare”, spune Esperon-Rodriguez.
Există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a ajuta copacii să supraviețuiască. De exemplu, udarea îi poate menține în viață în perioadele secetoase. Dar acest lucru este greu de realizat la scară largă, mai ales unde apa devine din ce în ce mai rară.
Cea mai bună strategie este să alegeți specii rezistente atunci când înlocuiți copacii sau când plantați unii noi, conchide echipa.