Jens Stoltenberg anticipează un război de uzură în Ucraina

În prezent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anticipează că iarna viitoare va fi una grea pentru statele aliate, iar conflictul militar din Ucraina va deveni un război de uzură, de aceea le-a cerut statelor aliate să „rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”.

(Războiul de uzură este o tactică militară, care constă în slăbirea inamicului prin atacuri și amenințări permanente, astfel dușmanul suferă pierderi umane și materiale permanente până când se prăbușește.)

„Se apropie iarna şi va fi una grea. Ceea ce vedem acum este o bătălie de uzură. Aceasta este o bătălie a tenacităţii, a logisticii. De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independent.

Preşedintele Putin a crezut că poate zdrobi poporul ucrainean şi forţele sale armate, diviza naţiunile noastre democratice, dicta altora ce să facă. S-a înşelat”, a declarat marți Jens Stoltenberg, în cadrul summitului „Platformei Crimeea”, relatează agenția de presă EFE.

În acest an, la cel de-al doilea summit al „Platformei Crimeea”, care a avut loc în ajunul Zilei Independenţei Ucrainei, au participat online oficiali din circa 50 de state. Primul Summit al „Platformei Crimeea” a fost organizat, anul trecut, la iniţiativa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El anunţa atunci că ţara sa a dezvoltat o „strategie de dezocupare” a Peninsulei Crimeea (anexată ilegal de Rusia în anul 2014), dar „Ucraina singură nu va putea niciodată să readucă înapoi Crimeea, vom avea nevoie de un sprijin eficient la nivel internaţional în vederea eliberării ei”.

Boris Johnson spune că Vladimir Putin vrea să anexeze și alte teritorii din Ucraina la Rusia

În cadrul aceleiași conferinţe internaţionale, Boris Johnson a spus că statele aliate vor trebui să sprijine armata ucraineană până când forţele ruse se vor retrage în totalitate din Ucraina.

Totodată, premierul britanic în exercițiu a susținut ferm că Vladimir Putin va încerca să anexeze alte părţi ale Ucrainei la Rusia, așa cum a făcut cu Peninsula Crimeea în urmă cu opt ani de zile.

„Putin plănuieşte să facă în alte părţi ale Ucrainei – într-adevăr în toată Ucraina – ceea ce a făcut cu Crimeea. El pregăteşte mai multe anexări şi mai multe simulacre de referendumuri. În faţa asaltului lui Putin noi trebuie să continuăm să le furnizăm prietenilor noştri ucraineni tot sprijinul militar, umanitar, economic şi diplomatic de care au nevoie până când Rusia pune capăt acestui război îngrozitor şi îşi retrage forţele din întreaga Ucraină”, a declarat marți Boris Johnson.

În prezent, Boris Johnson doreşte să asigure Guvernul de la Kiev că sprijinul militar oferit de către Marea Britanie va continua şi în toamnă, după ce el va părăsi Downing Street, relatează agenția de presă DPA.