Nenorocirea care va lovi întreaga Planetă în curând. Semnele sunt deja aici

Planeta Pământ

Sursa: Dreamstime

Nu mai trebuie spus că plasticul, unul dintre cele mai răspândite materiale industriale de pe pământ, reprezintă un pericol major pentru viitorul fragil al ecosistemului planetei. Cantitatea uriașă de plastic produs îl face unul dintre pilonii economiei globale, devenind indispensabil.

Acum, un nou studiu privind starea consumului mondial de plastic și poluarea a ajuns la o concluzie alarmantă: creșterea pieței materialelor plastice a depășit creșterea economică cu aproape 40%. Și mai înspăimântător este faptul că, în paralel, s-au dublat și deșeurile de plastic.

Raportul „Global Plastics Outlook”, lansat de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este lipsit de ambiguitate. Acesta folosește date globale, naționale și sectoriale pentru a arăta cum au crescut producția, utilizarea și deșeurile de plastic în ultimele decenii, informează Mic.com.

Menționând că, în timp ce producția de plastic aproape s-a dublat în ultimele două decenii, autorii susțin că deșeurile de plastic s-au dublat și ele, în același interval de timp. „După ce s-au luat în considerare pierderile din timpul reciclării, doar 9% din deșeurile de plastic au ajuns să fie reciclate, în timp ce 19% au fost incinerate și aproape 50% au ajuns la gropile de gunoi. Restul, de 22%, au fost aruncate în gropi necontrolate, fiind incinerate”.

Miliarde de tone au ajuns în mediul înconjurător

Raportul OCDE avertizează că, numai în 2019, 22 miliarde de tone de deșeuri de plastic s-au scurs în mediul înconjurător. 6,1 miliarde dintre acestea au ajuns direct în râuri, lacuri și oceane.

„Acumularea de deșeuri din plastic în râuri arată că scurgerile în ocean vor continua în decenii viitoare, chiar dacă deșeurile de plastic gestionate greșit au fost reduse semnificativ”, adaugă raportul. În aceeași perioadă, creșterea volumelor de materiale plastice a depășit creșterea economică cu aproape 40%, potrivit raportului.

Covid-19 a dus la o scădere a producției de plastic

Raportul a constatat că 2020 a fost unul dintre puținii ani în care utilizarea plasticului a scăzut efectiv, cu 2,2% față de nivelurile din 2019. Cu toate acestea, lockdown-urile au dus la o creștere bruscă a utilizării echipamentelor de protecție de unică folosință care a „exacerbat” deșeurile din plastic, notează OCDE.

Raportul avertizează, de asemenea, că, pe măsură ce economia globală revine la normal, va crește și utilizarea plasticului.

„În 2019, materialele plastice au generat 1,8 miliarde de tone de emisii de gaze cu efect de seră”, continuă autorii raportului, 90% provenind din producția și transformarea lor din combustibili fosili.

Ce soluții există

În ciuda gravității fenomenului, care pare scăpat de sub control, autorii studiului au identificat o serie de modalități de a „face ciclul de viață al materialelor plastice mai circular”, prin creșterea cooperării internaționale, stimularea industrială și dezvoltarea științifică, astfel încât să se închidă supapele care au permis ca aceste cantități uriașe de deșeuri de plastic să ajungă în mediul înconjurător.