Pensionarii din România, într-o situație dificilă! Au fost înregistrate dezechilibre majore. Date oficiale INS

Șeful Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a avertizat că România a pierdut un milion de oameni în 10 ani. Mai precis, datele oficiale arată că țara noastră a înregistrat 19 milioane de persoane, comparativ cu 20,12 milioane de persoane în urmă cu un deceniu.

Potrivit avertismentului lansat de șeful INS, acest lucru va rezulta într-un dezechilibru major la pensii și pe piața muncii.

„Marele plus al recensământului a fost acela că, dacă i se oferă cetăţeanului un instrument de calitate, el va participa la acţiunea respectivă, iar dovadă în acest sens sunt cele două procente: aproape 50% din populaţie a completat datele online, iar în total 95% din populaţie a fost recenzată.

Pe de altă parte, poate ar fi trebuit să avem nişte acţiuni din timp pentru a mobiliza autorităţile locale în aşa fel încât să fie mai mulţi recenzori, iar recensământul probabil că era mult mai de succes. Una peste alta, eu zic că o acţiune pe o perioadă atât de lungă a dus la un rezultat mai mult decât bun”, a declarat Tudorel Andrei.

Șeful INS este pesimist cu privire la evoluția demografică

De asemenea, Tudorel Andrei a explicat că aproximativ 19 milioane de oameni formează populaţia aflată pe teritoriul României.

„Sunt pesimist în ce priveşte evoluţia demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică.

600.000 de locuinţe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicaţii, cum se poate întâmpla aşa ceva? Suntem o ţară pestriţă, cu urban şi rural. 46% din populaţie trăieşte în mediul rural”, a subliniat șeful INS.

Ce se va întâmpla cu românii care nu s-au autorecenzat?

De asemenea, șeful INS a anunţat şi ce se va întâmpla cu românii care nu s-au autorecenzat şi nici nu au răspuns la întrebările recenzorului care a mers pe teren.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a completat Tudorel Andrei.

Județele cu cele mai multe persoane recenzate

Potrivit datelor înregistrate de INS, județele cu cele mai multe persoane recenzate sunt următoarele:

  • Vrancea (109% din totalul persoanelor înregistrate în perioada 14.03-31.07.2022 în total populaţie rezidentă ţintă estimată la 1.12.2021),
  • Bistriţa-Năsăud (106,8%);
  • Botoşani (105,9%);
  • Călăraşi (102,2%);
  • Teleorman (101,4%);
  • Olt (101,3%);
  • Gorj (101%);
  • Sălaj (100,8%);
  • Neamţ (100,7%).

La polul opus se află judeţul Timiş (83,5%), Municipiul Bucureşti (85,2%) şi Iaşi (89,4%).