După mai bine de doi ani de pandemie și alte trei luni de război, situația economică din zona euro a ajuns într-o situație fără precedent. Obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) a fost cu mult depășit, conform ultimelor cifre publicate de Eurostat.

În luna mai, rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat creşterea și a ajuns la un maxim istoric, iar estimările Eurostat sunt sumbre. Sursa citată precizează că rata inflaţiei în zona euro a crescut până la 8,1% în luna mai 2022, de la un nivel de 7,4% în luna aprilie.

În ceea ce privește motivele principale care au dus la o explozia a inflației, analiștii susțin că de vină ar fi războiul din Ucraina care declanșat o explozie a preţurilor la energie şi alimente, transmite AFP.

Ce a declanșat, de fapt, creșterea inflației?

Eurostat precizează că aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, moment în care au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică.

Referitor la situația din luna mai, analiștii spun că aceasta se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o creştere de două cifre, cu un avans 39,2%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 7,5%.

De cealaltă parte, inflaţia de bază (core inflation), adică procentul care rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea de la 3,9% până la 4,4%.

Ce măsuri au luat băncile până acum?

Amintim faptul că din dorința de a ține rata inflației sub control, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, dar și economistul şef al BCE, Philip Lane au anunțat că vor majora dobânda de bază cel mai probabil cu câte 25 de puncte de bază, la reuniunile de politică monetară din lunile iulie şi septembrie.

Acum însă, odată cu îngrijorările, oficialii se tem ca nu cumva această majorare să nu fie suficientă, având în vedere că inflaţia de bază nu dă semne de încetinire. Referitor la politica monetară, Eurostat subliniază faptul că BCE este mult în urma altor mari bănci centrale din întreaga lume, având în vedere că multe dintre acestea au început să majoreze dobânzile încă de anul trecut.

Mai exact, la momentul actual, dobânda la depozite practicată de BCE este de minus 0,5%, iar dobânda de refinanţare este la nivelul zero. Menționăm faptul că estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită și să fie dată publicităţii în data de 17 iunie.