O nenorocire va lovi întreaga Europă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, trage semnalul de alarmă și se așteaptă la ce este mai rău!
Acesta susține că omenirea se confruntă cu ”o sinucidere colectivă”, având în atitudinea în fața incendiilor și a valurilor de căldură care fac ravagii.
În cadrul reuniunii cu miniștri din 40 de țări, Antonio Guterres a vorbit și despre criza climatică care face deja ravagii. Oficialul ONU susține că jumătate din umanitate se află în pericol din cauza secetei, furtunilor, dar și din cauza inundațiilor care continuă să ia amploare.
„Jumătate din umanitate se află în zona de pericol, din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor extreme și incendiilor de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, ne continuăm dependența de combustibili fosili.”, a spus acesta, potrivit The Guardian.
El a mai adăugat că lumea are de ales dintre două alternative: fie o acțiune colectivă, fie o sinucidere. „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este în mâinile noastre”, a continuat Guterres.
Canicula face ravagii în lume
Menționăm faptul că weekend-ul trecut, incendiile de pădure au făcut ravagii atât în Europa, cât și în America de Nord. De asemenea, temerile continuă și în America de Sud, unde situl arheologic Macchu Picchu a fost la rândul său amenințat de incendiu.
În Marea Britanie a fost emisă de asemenea o avertizare de caniculă extremă, iar în următoarele zile sunt așteptate temperaturi de până la 40 de grade în anumite zone.
Având în vedere îngrijorările care predomină, miniștrii care s-au reunit la Berlin pentru conferința Dialogul climatic de la Petersberg, unde vor discuta despre vremea extremă, precum și despre creșterea prețurilor la combustibilii fosili și la alimente și impactul crizei climatice.
Ultima reuniune a avut loc anul trecut în luna noiembrie, iar perspectivele pentru Cop27 din acest an, stabilite la acel moment, s-au diminuat considerabil în ultimele luni. De vină sunt creșterile prețurilor la energie și alimente, care au dus la o criză inflaționistă, determinată parțial de ieșirea treptată din pandemia de Covid-19, dar și de evoluția războiului.
Astfel, în cadrul reuniunii de anul trecut (Cop26), țările au convenit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Pe de altă parte, până acum nu s-a făcut niciun pas concret pentru atingerea angajamentelor pe care și le-au luat.
O reacție în acest sens a venit de la Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, care conduce blocul UE la discuțiile ONU privind schimbările climatice.
Într-un interviu pentru The Guardian, el a precizat că nu vede prea multe fapte favorabile. „Nu văd atât de multe NDC-uri noi la orizont, sincer”, a spus Timmermans.
NDC-urile sunt planurile naționale îmbunătățite pentru emisiile de gaze cu efect de seră, cunoscute şi drept contribuții determinate la nivel național.
Antonio Guterres, despre rolul băncilor multilaterale
În cadrul reuniuni au existat și critici. Antonio Guterres a lansat un atac dur la adresa „băncilor multilaterale de dezvoltare”, inclusiv Banca Mondială. În opinia sa, acestea sunt finanțate de contribuabilii din lumea bogată pentru a oferi asistență țărilor sărace.
Pe de altă parte, în ciuda acestui lucru, scopul nu este atins, iar multe țări, dar și populații au de suferit.
„În calitate de acționari ai băncilor multilaterale de dezvoltare, țările dezvoltate trebuie să ceară livrarea imediată a investițiilor și asistenței necesare pentru a extinde energia regenerabilă și pentru a construi rezistența la schimbările climatice în țările în curs de dezvoltare. Solicitați ca aceste bănci să devină adecvate scopului.
Cereți ca aceștia să-și schimbe cadrele și politicile obosite pentru a-și asuma mai multe riscuri… Să arătăm țărilor în curs de dezvoltare că se pot baza pe partenerii lor”, a declarat Guterres.