Invazia Ucrainei de către Rusia va avea efecte de lungă durată asupra aprovizionării cu energie și a piețelor, sugerează un nou raport. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) spune că lumea se confruntă cu prima „criză energetică cu adevărat globală”.
Potrivit IEA, facturile inaccesibile la energie rămân o problemă uriașă, care s-a amplificat pe măsură ce exporturile de petrol și gaze au fost restricționate, scrie BBC News.
Dar criza actuală ar trebui văzută și ca un punct de cotitură, accelerând tranziția lumii către energia verde, se mai spune în raport. „Cu numeroase preocupări geopolitice și economice continue, piețele energetice rămân extrem de vulnerabile, iar criza reamintește fragilitatea și nesustenabilitatea actualului sistem energetic global”, afirmă documentul.
Cea mai grea povară revine gospodăriilor mai sărace
„Cea mai grea povară revine gospodăriilor mai sărace, unde cea mai mare parte din venituri se cheltuiește pentru energie”, avertizează raportul.
Agenția cu sediul la Paris a calculat că valoarea cheltuielilor guvernamentale pentru a proteja clienții de creșterea prețurilor se ridică, în prezent, la 550 de miliarde de dolari la nivel mondial și urmează să crească, în special în Marea Britanie și Germania.
IEA susține, de asemenea, că cele mai eficiente politici de protejare a clienților de impactul creșterii costurilor și al schimbării infrastructurii energetice au fost introduse de SUA, Japonia și Coreea.
De asemenea, este citată schema REPowerEU, care urmărește să facă țările Uniunii Europene independente de energia rusă până în 2030.
Ponderea Rusiei în comerțul global cu energie va scădea până în 2030
AIE prezice că ponderea Rusiei în comerțul global cu energie va scădea, de la 20% în prezent, la 13% până în 2030.
Raportul mai spune că, pentru prima dată, previziunile sale – bazate pe prețurile actuale și pe politicile guvernamentale – arată că cererea globală pentru fiecare combustibil fosil va atinge un vârf sau un platou.
Cine este de vină
AIE susține că aceasta este o criză globală, de o amploare și complexitate fără precedent și, în ciuda impactului pandemiei, în esență este vina Rusiei.
Raportul subliniază că, în timp ce problema afectează întreaga lume – ducând la creșterea costului vieții și generând presiuni inflaționiste – săracii sunt cei care vor suferi cel mai mult pentru că își cheltuiesc majoritatea veniturilor pe energie și și alimente. Iar mulți nu vor mai avea acces la electricitate.
Utilizarea cărbunelui va scădea în următorii câțiva ani
De asemenea, AIE consideră că actuala criză este o oportunitate. Oferă șansa de regândi faptul că investițiile în energie „curată”, cum ar fi sursele regenerabile, ar putea fi parțial responsabile pentru prețurile ridicate. De fapt, sunt necesare mai multe investiții în tehnologia curată și vor fi necesare politici mai puternice pentru a asigura investițiile necesare, susține AIE.
„Anticipăm că utilizarea cărbunelui va scădea în următorii câțiva ani, cererea de gaze naturale va atinge un platou până la sfârșitul deceniului, iar vânzările în creștere de vehicule electrice înseamnă că cererea de petrol se va stabiliza la mijlocul anilor 2030, înainte de a scădea ușor până la mijlocul secolului”, a concluzionat documentul.