Din păcate, preţurile alimentelor din țara noastră continuă să crească. Totul se întâmplă din cauză că energia electrică, carburanții şi îngrășămintele se scumpesc la nivel internațional. Specialiștii ne avertizează și spun că scumpirile vor continua. Iată ce ne așteaptă!
Cel mai mult au crescut preţurile la legume. În doar 14 zile un kilogram de roşii s-a scumpit cu 3 lei.
Kilogramul de ardei Kapia s-a scumpit cu 3 lei. Roşiile cu 2 lei, iar salata verde cu 1 lei şi 50 de bani. Iar pentru un litru de ulei am plătit cu 11 bani mai mult. O scumpire de 15% din valoarea coşului de cumpărături.
Şi carnea de pui s-a scumpit. În februarie un kilogram de pulpe de pui costa 13 lei şi 99 de bani. Astăzi costă 15 lei şi 40 de bani. Iar un kilogram de pe piept de pui s a scumpit cu 2 lei în aceeași perioadă de timp.
Valul scumpirilor va continua
Din păcate, acesta este doar începutul. Specialiștii spun că valul scumpirilor va continua.
În februarie un kilogram de pulpe de pui costa 13 lei şi 99 de bani. Astăzi costă 15 lei şi 40 de bani. Iar un kilogram de pe piept de pui s-a scumpit cu 2 lei în aceeşi perioadă de timp.
„Mare parte din produsele alimentare pe care noi le cumpărăm din magazine vin din import. 2022 v-a aduce un vârf al scumpirilor la alimente cum nu s-a văzut în ultimii 20 de ani. Scumpirile vor atinge un maxim istoric în luna iunie, atunci când Banca Națională ne anunța ca vom avea o inflație de 11.28%”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, potrivit Antena 3.
Pentru a ajuta populația să facă față scumpirilor Guvernul ia în calcul să acorde vouchere în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru românii cu venituri mici. Voucherele ar urma să fie folosite la cumpărarea alimentelor de bază. Executivul ia în calcul și majorarea valorii tichetelor de masă la 30 de lei.
Scumpirile vor continua până în 2023
Analistul economic Adrian Negrescu estimează că scumpirile, chiar dacă se vor tempera spre toamnă, vor continua până în 2023, în contextul în care s-au observat deja majorări ale prețurilor carburanților, alimentelor, facturilor și ratelor bancare.
„BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Compensarea facturilor: O propunere discriminatorie care introduce niște reguli absurde
Amintim că, de la 1 aprilie a intrat în vigoare o nouă schemă de compensare a facturilor, măsură criticată de Adrian Negrescu, care subliniază absența unor măsuri economice coerente, de natură să stimuleze economia, nu să o inhibe. Potrivit acestuia, aceasta este „o propunere discriminatorie care introduce niște reguli absurde, fără legătură cu efectul și dorința noastră de a stimula consumul, în condițiile în care economia trăiește din consum”.
„S-a ajuns ca persoanele fizice, care consumă peste 300 de kilowați pe lună – și nu vorbim despre niște bogați, pentru că dacă ai în casă un cuptor electric, un aparat de aer condiționat și un boiler depășești acest plafon. Cred că sunt 3 milioane de consumatori care-l depășesc și care vor plăti tarife mai mari decât companiile din România. Vă dați seama la ce s-a ajuns?” a punctat analistul economic.