Un milion de români sunt în mare pericol. Aceștia ar putea rămâne fără curent electric. Situația critică ar putea să se producă dacă unul dintre grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari ar fi închis. Riscul este major mai ales după ce cea mai mare carieră de lignit din ţară a fost închisă.
De mai bine de o lună, cea mai mare carieră de cărbune din ţară, cea de la Roşia din judeţul Gorj este închisă. Tribunalul Bucureşti a decis că activitatea de exploatare a lignitului să fie oprită până se lămureşte situaţia avizului de mediu.
Decizia magistraţilor nu este definitivă, dar a fost pusă în executare.
Cariera de la Roşia este închisă
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis ca pe 15 septembrie să lămurească această problemă. Până atunci, cariera de la Roşia nu va mai exploata nici măcar un gram de cărbune, iar producţia de energie electrică va scădea.
„Lipsa cărbunelui care se dă din cariera Roşia înseamnă alimentarea a circa un milion de gospodării cu energie electrică„, a declarat Daniel Burlan, director general.
Cei de la Complexul Energetic Oltenia, care au în subordine cariera de la Roşia, au declarat recurs, dar magistraţii nu au considerat judecarea ca fiind una urgentă.
Peste un milion de români sunt în mare pericol
Sindicatele sunt şi ele uimite de faptul că această activitate este stopată acum. Mai mult, prin neexploatare, utilajele sunt în pericol.
„Nefuncţionarea pe treptele superioare pune în pericol atât stabilitatea carierei, cât şi siguranţa utilajelor. Zona este expusă alunecărilor de teren. Există nişte falii care sunt active şi care, dacă nu se acţionează asupra lor prin excavări la treptele superioare, pot produce evenimente nedorite”, a precizat Manu Tomescu, director de sindicat.
Situaţia dramatică va fi discutată curând în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
În urmă cu o lună de zile, Tribunalul București a decis suspendarea Autorizației de Mediu pentru Cariera Roșia-Gorj. Pe lângă încetarea lucrului de către 1200 angajați, o consecință directă a fost închiderea Termocentralei Ișalnița care primea cărbune de la Roșia. Complexul Energetic Oltenia mai funcționează numai cu 5 grupuri energetice din 7 care mergeau săptămâna trecută. Producția medie a scăzut astfel de la 1.700 de MWh la 1.000 de MWh. În prezent, singura facilitate de producție principală a CEO rămâne Termocentrala Rovinari.