Nenorocirea cumplită care se va întâmpla în România! Au anunțat exact acum. Nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva

harta romania

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au efectuat mai multe studii care arată că schimbările climatice pot avea, în anii următori, un impact major asupra resurselor de apă din România.

Resursele de apă din România sunt în pericol! Avertisment de la cel mai înalt nivel

Reprezentanţii ANAR au avertizat, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituţiei, că fenomenele extreme, secete şi inundaţii, vor conduce la creşterea temperaturii apelor şi variaţii semnificative în regimul precipitaţiilor.

„𝐅𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐞𝐦𝐞: 𝐈𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 – 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐈

Schimbările climatice pot avea în următorii ani un impact major asupra resurselor de apă din România, arată cele mai recente studii efectuate de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Fenomenele extreme, secete și inundații, vor conduce la creșterea temperaturii apelor și variații semnificative în regimul precipitațiilor”, a transmis Apele Române într-un mesaj postat pe Facebook.

Care sunt efectele imediate?

Potrivit sursei menționate, efectele imediat sunt următoarele:

  • creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide;
  • mărirea în intensitate și durată a secetelor;
  • accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.
  • Pe termen lung pot schimba distribuția speciilor acvatice crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive.

„În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiștii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Acestea sunt incluse în 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞, aferent 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐞𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐒𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐂𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞 𝟐𝟎𝟏𝟔-𝟐𝟎𝟐𝟎, aflată în prezent în curs de actualizare.

Problema schimbărilor climatice este globală și constituie subiectul central al celei de a 26-a Conferințe a Părților (COP26) la Convenția Națiunilor Unite care are loc la Glasgow, în Marea Britanie, în perioada 31 octombrie-12 noiembrie. La finalul evenimentului, se va semna un document care va include și contribuțiile financiare de la nivel național pe care Părțile le vor angaja pentru combaterea acestor fenomene”, este transmis în mesajul respectiv.