Pentru majoritatea celor care folosesc Internetul, ustensilele de navigare au doar doua nume: Internet Explorer si Netscape Navigator. Acest univers bidimensional este spart, din cand in cand, de firme mici, cu caracterul unor eroi de sacrificiu, eforturile lor in acest domeniu nefiind incununate de succes. Razboiul crunt ce s-a iscat intre Netscape si Microsoft a facut ca multitudinea de useri sa uite un aspect foarte important al economiei de piata: concurenta. Ce se intampla intre cei doi mastodonti ai Internetului nu poate fi numit concurenta, cu toate ca fiecare nou produs aduce dupa sine rezolvari noi si facilitati de care surferul are nevoie. Viata este singuratica pentru dezvoltatorii de software alternativ pentru Internet. Numarul utilizatorilor de software alternativ este estimat la mai putin de un milion, fata de cele peste 20 de milioane existenti numai in Statele Unite ale Americii. Acum doi ani, 23 % din utilizatorii de Internet foloseau alte browsere decat cele doua principale. Situatia actuala ne arata un numar de doua procente, dupa relatarile celor de la Zona Research.
Aceasta stare de lucruri este posibila deoarece Microsoft, pentru a-si castiga suprematia in fata Netscape, a oferit gratuit programul Internet Explorer si a convins majoritatea producatorilor de PC-uri sa includa browserul pe masinile lor. Apogeul disputei a avut loc la Departamentul de Justitie al SUA, care a acuzat Microsoft de utilizarea Win95 pentru a fura clienti de la Netscape.
Ultimul browser alternativ este NeoPlanet, ce contine canale orientate pe „topics”, ceea ce permite utilizatorilor o cautare usoara pe Internet, in locul unei laborioase cercetari, pentru gasirea unei informatii. Spre exemplu, un simplu clic pe canalul „Money” ofera cateva categorii preselectate, cum sunt informatiile financiare si noutatile in afaceri.
Chiar daca ati reusit sa deveniti un un maestru in arta construirii listei cu site-urile favorite, trebuie tinut seama si de milioanele de utilizatori ce gasesc ideea de Internet confuza si se pierd in avalansa de informatii. NeoPlanet este gandit special pentru acestia.
Creat de designerii de la Big Foot Internet, o firma din New York ce a adunat nu mai mult de 45 de oameni, NeoPlanet este, in fapt, o usa prietenoasa spre Internet. Softul organizeaza web-ul in canale (bani, sport, oameni, turism etc.) si subsectiuni, la fel ca si celelalte browsere. Dar este o mare diferenta: in momentul in care navigati cu NeoPlanet, nu va puteti rataci.
Noul browser
are doar 1.3 MB
Va puteti reorganiza canalele si subsectiunile in orice fel doriti. Mai mult decat atat: trimiteti-va codul postal si site-ul va va trimite un canal plin de adrese ce au legatura cu tara sau orasul dumneavoastra. NeoPlanet este o interfata perfecta pentru cei care nu sunt inca obisnuiti cu Internetul si cu navigarea pe Internet.
NeoPlanet este gratis. Trebuie doar sa va duceti la www. neoplanet.com si acolo veti gasi, chiar pe prima pagina, fisierul gata pentru download. Fisierul este incredibil de mic pentru o combinatie de browser web si e-mail (1.3 MB), deci poate ajunge pe hard in cateva minute. Unul dintre motivele pentru care este atat de mic este acela, ca de fapt, NeoPlanet este o interfata pentru Internet Explorer si foloseste o parte din resursele acestuia pentru a rula. Oricum, NeoPlanet nu arata deloc ca IE. Designerii au optat pentru o interfata simpatica, futurista, completata cu o voce feminina, mecanica, ce anunta „NeoPlanet Online” in momentul in care programul este startat. Cele mai importante si familiare butoane pentru control si navigare sunt, bineinteles, prezente, dar sunt rotunde si tridimensionale, pentru a fi in concordanta cu aspectul futurist al siglei. Toate acestea sunt integrate intr-un elegant frame colorat in doua tonuri de albastru si gri. Daca duceti lipsa de spatiu sau va framanta intr-un fel sau altul modul in care browserul se infatiseaza in fata dumneavoastra, nu intrati in panica: puteti interveni in orice moment in „coafura” lui, prin intermediul mai multor ustensile.
Puteti sa-i schimbati infatisarea cu ajutorul „skin”-urilor ce se gasesc pe site-ul NeoPlanet, barele de meniu pot diparea in orice moment cu un simplu clic de mouse si, daca bara de canale nu va multumeste cu absolut nimic, aceasta poate fi total scoasa si inlocuita cu una care sa raspunda exigentelor si nevoilor. Sectiunea „Favorites” din IE este importata automat in momentul instalarii programului. In mod curios, NeoPlanet s-a ales cu un oarecare bug, dat fiind faptul ca este o platforma IE. Daca, de exemplu, doriti sa ajungeti la Ford, trebuie sa scrieti adresa completa, spre deosebire de IE, unde doar tastarea cuvantului si un enter sunt de ajuns pentru a va duce la adresa solicitata.
NeoPlanet a aparut de curand si a facut ceva valuri printre cei care navigheaza. Este mult diferit, ca aspect, de celelalte browsere si aduce, cu sine o interfata frumoasa si usor de utilizat. Este primul browser care atrage atentia, dupa doi ani de suprematie absoluta a celor doua mari firme de soft, fiind mult mai mai aproape de dorintele utilizatorilor.
Trebuie tinut cont si de cuvintele lui Jim B. Alderson, un analist de la Zone Research: „Poate un al treilea browser sa intre pe piata si sa inceapa sa adune procente importante? Ma indoiesc”.