Aflat în tabăra de la baza vârfului Everest în momentul producerii seismului, alpinistul român Alex Găvan a comunicat, pe Twitter, că este teafăr, oferind câteva ore mai târziu informații pe scurt despre dimensiunea tragediei din Nepal.
În ultimul mesaj transmis de Alex Găvan, sâmbătă, prin intermediul echipei sale de comunicare,a explicat că acum oamenii în Nepal se preocupă în primul rând să acționeze pentru a salva ce se mai poate salva în aceste momente dramatice.
"Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, daca vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii", a transmis de Alex Găvan, prin intermediul echipei sale de sprijin.
Mesajul postat de Alex Găvan pe Twitter, la scurt timp după producerea seismului, a fos preluat și de către jurnaliștii de la CNN. "Cutremur mare, urmat de o avalanșă dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Sunt ok. Pe munte se află mulți oameni", a transmis alpinistul român.
În zonele montane există pericolul unor avalanşe şi alunecări de teren. În localităţile menţionate este afectată major infrastructura de alimentare cu energie electrică şi cea de comunicaţii, precum şi reţeaua de Internet.
Totodată, arată MAE, se reiterează faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ”Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ”Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Cutremurul de 7, 9 pe Richter care a lovit Nepalul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, aproape de capitala țării, Kathmandu. Seismul a declanșat o avalanșă puternică pe Everest, sute de alpiniști fiind surprinși în taberele de bază.