În pachetul de măsuri agreat la începutul anului, ca parte a procesului de negociere cu Fondul Monetar Internaţonal, Guvernul României şi-a luat angajamentul să încurajeze substituţia generică, pentru a diminua arieratele din sănatate, ajunse acum la două miliarde de lei.

Potrivit estimărilor APMGR, terapiile generice asigură aproape două treimi din volumul de medicamente utilizate în țară.
De aceea, producătorii de medicamente generice vor fi foarte afectați de neplata arieratelor, care le va bloca activitatea, va cauza întârzieri la plată către bugetul de stat, disponibilizări ale unui număr însemnat de angajaţi, îngheţarea investiţiilor şi de asemenea va duce dispariţia din procesul de fabricaţie a unei game largi de produse de bază utilizate în terapiile acute sau cronice.
 
Prin utilizarea excesivă a medicamentelor scumpe se formează arierate suplimentare, iar APMGR susține că problema controlului cheltuielilor cu medicamentele își va găsi rezolvarea prin utilizarea medicamentelor generice în programele naţionale, incluzându-le pe lista C2.  
Programele naţionale de sănătate utilizează anual 65% din fondurile alocate, adică cea mai mare parte a banilor cheltuiţi pe consumul de medicamente.
Acceptarea substituţiei generice ca soluţie pentru lista C2 ar determina creşterea accesului la terapie, iar schimbarea concomitentă a modului de decontare va diminua sumele investite pentru programele naţionale de sănătate.
"Scăderea cu doar 1% a utilizării terapiilor generice înseamnă o gaură în bugetul de stat sau la pacient de 60 milioane lei. O simulare pe datele reale de piaţă demonstrează de exemplu că utilizarea substituţiei generice în terapia diabetului, ar conduce la economii anuale de 20 milioane euro, bani utilizabili suplimentar pentru reducerea listelor de aşteptare a pacienţilor ce necesită tratamentul unor boli de o gravitate maximă, unde fiecare zi de întârziere poate echivala cu o condamnare la moarte", a declarat Dragoş Damian, președintele APMGR.
Din calculele APMGR rezultă că utilizarea medicamentelor generice pe scară largă ar aduce anual economii de peste 500 de milioane lei la buget. În ultimii ani au dispărut peste 1500 de produse generice din piaţă, iar faţă de trimestrul întâi al anului 2008, când genericele ocupau 73% din volumul medicamentelor vândute, în primul trimestru al acestui an cota lor de piaţă se redusese la 62,6%, în volum.