Nepoata liderului suprem iranian a fost arestată. Tensiunile dintre Teheran și liderii occidentali se adâncesc

Iran

Iran/SURSA FOTO: Dreamstime

Farideh Moradkhani, nepoata liderului suprem iranian, a fost arestată recent. Decizia a fost luată după ce aceasta a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul iranian, din cauza represiunii violente a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini.

Nepoata liderului suprem iranian a fost arestată. Tensiunile dintre Teheran și liderii occidentali se adâncesc

Farideh Moradkhani, o cunoscută activistă pentru drepturile omului și nepoată a liderului suprem iranian, a fost arestată recent după ce a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul iranian.

„O, oameni liberi, fiți alături de noi și spuneți-le guvernelor voastre să nu mai sprijine acest regim criminal și ucigaș de copii. Acest regim nu este loial niciunuia dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio regulă, cu excepția forței și a menținerii puterii.

Acum este momentul ca toate țările libere și democratice să își recheme reprezentanții din Iran ca gest simbolic și să expulzeze reprezentanții acestui regim brutal din țările lor”, a declarat Farideh Moradkhani, conform CNN.

Amintim că Farideh Moradkhani a mai fost arestată anterior de forțele iraniene, în ziua de 13 ianuarie, în timp ce mergea spre casă. Potrivit informațiilor transmise de organizațiilor pentru drepturile omului, securitatea iraniană i-a percheziționat locuința și i-a confiscat unele bunuri după arestarea ei.

Revolta națională s-a extins în peste 150 de orașe

Șeful Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că revolta națională s-a extins în peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale Iranului.

De asemenea, Volker Turk a subliniat că peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate pentru legături cu derularea protestelor. Acesta a spus că cel puțin 21 dintre cei arestați riscă în prezent pedeapsa cu moartea și șase au fost deja condamnați la moarte.

Trebuie menționat că răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene față de protestatari a adâncit tensiunile dintre Teheran și liderii occidentali.

Consecințele protestul tăcut al fotbaliștilor din Iran

Amintim că protestul tăcut al jucătorilor din Iran în Qatar a fost un sprijin puternic pentru mii de manifestanți, în special femei, care se ridică împotriva regimului.

Într-un articol apărut în O Globo se face o analiză a consecințelor gestului fotbaliștilor iranieni care s-au abținut să cânte imnul ţării, înainte de primul lor meciul de la Cupa Mondială din Qatar, în semn de protest şi de solidarizare cu revoltele din țara lor.

Este admirabil curajul jucătorilor iranieni care au protestat simbolic în semn de solidaritate cu manifestanții reprimați în Iran de către regimul împotriva femeilor. Fanii iranieni şi iraniene de pe stadionul din Qatar ar trebui să fie, de asemenea, sărbătoriți pentru scandările împotriva dictaturii ayatollahilor, inclusiv „Femeie, viață și libertate”.

Selecționata poate să fi fost învinsă de Anglia, dar a intră în istorie pentru că nu s-a temut. Comparați cu jucătorii argentinieni din 1978 sau cu saudiții din această Cupă. În ambele cazuri, au fost folosiţi ca propagandă de dictatori însetați de sânge precum Jorge Rafael Videla și Mohammad Bin Salman.