Cum se desfășoară ancheta „Furtul Miliardului”?

Cum se desfășoară ancheta „Furtul Miliardului”? Deputatul Vasile Bolea a criticat vehement sistemul de justiție și autoritățile implicate în investigația privind furtul miliardului, un incident major care a afectat profund sectorul bancar și pe cel politic al Republicii Moldova în anul 2014.

În cadrul unei intervenții TV, Vasile Bolea a ridicat numeroase întrebări cu privire la dispariția unor persoane cheie din ancheta respectivă.

Potrivit spuselor sale, în timp ce unii sunt învinuiți pe nedrept, cei cu implicare semnificativă în frauda bancară rămân neafectați. Lista celor implicați în acest scandal este mult mai extinsă decât s-a crezut inițial. Responsabilitatea se întinde până la nivel guvernamental.

Conform lui, Procuratura Generală nu și-a îndeplinit corespunzător datoria, lăsând conducerea Băncii Naționale a Republicii Moldova nepedepsită.

Momentan, autoritățile moldovene nu au răspuns în niciun fel acuzațiilor sale.

Ce fac, acum, toți care au participat la furtul miliardului?

„Unde sunt toți care au participat în istoria cu furtul miliardului!? Guvernatorii Băncii Naționale unde sunt? Beau și chefuiesc pe la nunți și cumătrii cu procurorii care chipurile le înaintează învinuirile. De ce ei nu sunt pe banca acuzațiilor? De ce ei nu sunt judecați definitiv? Unde sunt contabilii șefi de la băncile cu pricina? Soacra cuiva care are pile în justiție? Unde sunt? Le-au fost scoase învinuirile la toți.

Este o listă foarte mare de persoane care au participat. Cei din guvern care dădeau garanții prin hotărâri secrete Băncii Naționale. Există hotărârea Curții Constituționale care spune că Banca Națională nu avea dreptul să tipărească bani în vederea închiderii găurii create.

Cum Procuratura Generală a apreciat juridic evenimentele respective? Toți conducătorii Băncii Naționale trebuiau să fie pe banca acuzaților. De ce nu sunt? Pentru că îl fac pe altcineva țap ispășitor și folosesc acest lucru din punct de vedere politic pentru a trâmbița mai departe și a minți poporul”, a scris politicianul moldovean pe contul său de Facebook.

Vă reamintim că operațiunea „Titirezul” sau „Furtul Miliardului” este denumirea dată unor operațiuni financiare prin care, în perioada anilor 2012–2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank din Republica Moldova, a fost transferată suma de aproximativ 13,3 miliarde de lei moldovenești (echivalentul a 767 de milioane de dolari americani), ceea ce reprezintă aproximativ 12% din Produsul Intern Brut anual al țării vecine.

Suma respectivă depășește lichiditățile totale ale băncilor de acolo. Furtul respectiv din sistemul bancar al Republicii Moldova este perceput și acum ca o traumă, a recunoscut guvernatoarea Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu, în aprilie 2024.