Așadar, Corpul de Control trimis de Marcel Ciolacu arată că CSA Steaua nu a încălcat dispoziții legale incidente activității sale. Totuși, adoptarea unor decizii prin care se asigură punerea la dispoziție a stadionului Steaua „generează riscul unor aprecieri de natură subiectivă și o percepție negativă a publicului”, potrivit raportului.
Corpul de Control a găsit mai multe nereguli la CSA Steaua
„Conduita echipei de negociere din cadrul CSA Steaua nu a încălcat dispoziții legale sau regulamente incidente activității sale, dar în lipsa unui cadru normativ transparent, subsecvent Legii Sportului și Legea 35/2023, adoptarea unor decizii ala CSA Steaua prin care se asigură punerea la dispoziție a stadionului Steaua generează riscul unor aprecieri de natură subiectivă și o percepție negativă a publicului”, este scris în raportul prezentat de Corpul de Control trimis de Marcel Ciolacu.
De asemenea, raportul arată că CCPM a formulat propuneri și recomandări. Implementarea lor este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare postcontrol. Acestea au scopul de a remedia deficiențele constatate.
„Decizia echipei de negociere privind solicitarea exclusivă a poliței de asigurare, având în vedere lipsa unui cadru normativ care să reglementeze expres acest aspect, a fost bazată pe considerente de oportunitate și prevenire a riscurilor inerente desfășurării unui astfel de eveniment sportiv”, este scris în raport.
Anterior acestei concluzii, Corpul de Control a precizat că nu există hotărâri ale Guvernului de aplicare a Codului administrativ și ale Legii Sportului. Lipsește din legislație și o altă hotărâre de Guvern care să asigure respectarea condițiilor stabilite prin cadrul primar de închiriere a arenei, deși Ministerul Apărării Naţionale a solicitat acest lucru.
Totodată, Guvernul nu a adoptat nici hotărârea prin care să se stabilească un regulament clar de exercitare a dreptului de punere la dispoziție a unei proprietăți a statului. La rândul lor, reglementările Ministerului Apărării pentru această speță sunt incomplete. Astfel, apar confuziile cu privire la prerogativelor ce pot fi exercitate de CSA Steaua, administratorul bazei din Ghencea.
Ministerul Apărării nu a creat premisele legale pentru generarea de venituri suplimentare
În acest context, decizia lărgirii ariei de utilitate este la mâna Ministerului Apărării. Autoritatea nu a reușit să creeze premisele legale pentru generarea de venituri suplimentare. Acest lucru lucru se întâmplă de mai bine de doi ani, de când Stadionul Steaua a fost dat în folosință. Sunt vizate și anexele arenei, precum spații comerciale, restaurante sau magazin pentru suporteri.
La unul dintre punctele sintezei, Corpul de Control al primului ministru a precizat că au existat probleme în privința conduitei unui angajat al CSA Steaua, fără atribuții formale în această activitate.