În intervalul cuprins între 5 februarie și 15 martie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat mai multe inspecții. Autoritatea a verificat autenticitatea și parametrii de calitate ai unor produse alimentare provenite din prelucrarea laptelui și/sau a produselor lactate disponibile pe piața din România.
Au fost efectuate un total de 3.180 de verificări în:
- depozite alimentare autorizate sau înregistrate în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor,
- unități de reambalare a produselor lactate
- platforme logistice și terminale de distribuție care alimentează rețelele de supermarketuri și hipermarketuri, magazine alimentare
- unități de alimentație publică
- piețe en gros
- magazine alimentare situate în piețe sau centre comerciale
- unități de tip supermarket și hipermarket.
412 probe prelevate din produse lactate și lactate
Au fost prelevate un total de 412 probe din produse lactate și lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici. Aceste analize au fost efectuate pentru a verifica conformitatea cu informațiile de pe etichete. Astfel, s-a urmărit identificarea speciei de proveniență a laptelui folosit în fabricarea acestor produse. Totodată, s-a dorit detectarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.
În urma constatării neregulilor, au fost aplicate un total de 368 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a fost de 2.849.340 de lei.
ANSVSA a emis șase ordonanțe de suspendare a activității
În plus, inspectorii ANSVSA au emis șase ordonanțe de suspendare a activității. Au fost emise și 13 ordonanțe de interzicere a activității pentru unitățile care au fost găsite în neregulă. De asemenea, s-a dispus măsura de reținere oficială sau sechestru pentru o cantitate totală de 17.083 kg de produse lactate.
Neregulile constatate au inclus produse lactate cu un procent mai mic de grăsime decât cel declarat. O altă neregulă a fost legată de neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, în raport cu informațiile de pe etichetă. Acestea au fost doar câteva dintre constatările făcute de inspectorii ANSVSA.
Neregulile constatate de inspectori
În cadrul controalelor, s-au identificat și alte încălcări ale normelor, cum ar fi:
- nerespectarea regulilor privind depozitarea și întreținerea spațiilor
- funcționarea unităților fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
- utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.
Conform rezultatelor analizelor efectuate produselor lactate, s-au observat următoarele neconformități, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici:
- procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
- procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
- procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
- procent de proteină mai mic față de cel declarat;
- neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, în raport cu informațiile de pe etichetă.