in agitatia preelectorala, sentinta Curtii de Apel Bucuresti, sectia comerciala, a trecut aproape neobservata. Judecatoarele Mioara Badea si Elena Mincu au avut de solutionat apelurile introduse de CEC si Ministerul Finantelor. Apelul formulat de CEC cerea constatarea nulitatii absolute a contractului de fidejusiune/cautiune, constatarea dreptului de retentie asupra sumelor datorate de Sov Invest, recunoasterea denuntarii unilaterale a actului i discutie.
CEC a mai pretins recunoasterea rezilierii contractului pentru neideplinirea, de catre Sov Invest, a anumitor clauze, precum si daune compensatorii reprezentind valoarea pierderii efectiv suferite si a cistigului nerealizat.
Problema nulitatii absolute a contractului de garantare a primit ca raspuns o respingere a motivelor CEC. Conform instantei, contractul este valabil, fiind icheiat i conformitate cu obiectul de activitate al garantului si semnat de o persoana pe deplin imputernicita. Mai mult, contractul produce efecte juridice. Au fost respinse argumentele privind obligativitatea aprobarii contractului catre Consiliul de Administratie si Ministerul Finantelor. Judecatoarele au apreciat ca CEC nu se poate apara cu un asemenea motiv.
in ceea ce priveste statutul, s-a ajuns la concluzia ca de vreme ce acesta nu este abrogat, actul este valabil. Cit despre invocarea pactului comisoriu de ultim grad si rezilierea unilaterala a contractului de catre CEC, s-a decis respingerea motivelor. Chiar daca garantul (cautionatorul) era idreptatit sa rezilieze contractul de fidejusiune/cautiune fara o notificare prealabila a Sov Invest, cererea a fost gresit formulata.
Contractul mai poate fi reziliat
„Invocind ca cererea de reziliere a contractului ar fi trebuit adresata tribunalului si nu administratorului fondului, instanta ne-a facut un serviciu, ne-a lasat cale libera”, ne-a declarat consilierul juridic al CEC, Horatiu Giovani schiopu. „Pina la data de 6 decembrie, cind contractul expira, putem cere instantei rezilierea acestui contract si o si putem obtine”, a completat acesta. Totusi, este putin probabil ca aceasta sa fie strategia CEC i acest moment. Pina una, alta, institutia condusa de presedintele Ion Ghica a facut recurs la Tribunalul Suprem.
Urmatorul proces nu va avea loc iainte de luna februarie a anului urmator. in ipoteza i care si Tribunalul Suprem recunoaste valabilitatea contractului, lupta nu ia sfirsit. „Asta trebuie sa iteleaga si investitorii. Simpla declarare a valabilitatii contractului nu iseamna ca se vor prezenta la ghiseele CEC pentru a-si ridica banii. CEC nu le va da banii.”, spune consilierul juridic Horatiu Giovani schiopu. Investitorii trebuie sa-si aleaga un nou consiliu de icredere si sa fie desemnat un nou administrator de fond. Abia apoi ar putea fi declansata operatiunea recuperarii banilor investiti, cu participarea cautionatorului, CEC-ul.
Nervii FNI-stilor sunt pusi la icercare
30 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 noiembrie 2000, 14:00
in agitatia preelectorala, sentinta Curtii de Apel Bucuresti, sectia comerciala, a trecut aproape neobservata. Judecatoarele Mioara Badea si Elena Mincu au avut de solutionat apelurile introduse de CEC si Ministerul Finantelor. Apelul formulat de CEC cerea constatarea nulitatii absolute a contractului de fidejusiune/cautiune, constatarea dreptului de retentie asupra sumelor datorate de Sov Invest, recunoasterea denuntarii unilaterale a actului i discutie. CEC a mai pretins recunoasterea rezilier
Etichete: arhiva,
contract,
cost-push inflation
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook