Chiar dacă n-a fost simpatizată, Germania a devenit aliatul României și s-a trecut la o colaborare militară intensă. Erau trimise importante cantități de petrol și erau livrate la schimb arme din toate categoriile. Istoricii contemporani spun că nu erau suficiente și că Berlinul nu dorea să doteze armata română la standardele diviziilor germane. Mai mult. Nu se dorea nici ruperea echilibrului de forțe cu Ungaria, alt aliat al Reich-ului.
Oare chiar nu s-a făcut ceva pentru înzestrarea aliatului ce nu avea o industrie adaptată unui război total? Culmea este că au fost publicate datele statistice, dar concluziile merg tot după un șablon stabilit chiar din anii războiului și apoi amplificat de autorii din perioada comunistă.
Au sosit pe front și în țară 295 de tunuri anticar de calibrul 75 mm, singurele capabile să oprească valurile de T-34 și chiar de IS-2. Se poate spune că erau puține, insuficiente. Nu trebuie să se uite că infanteria germană a suferit în mod permanent de slăbiciunea armamentului specializat și de aici au rezultat pierderile mari.
Aviatorii germani au primit ordine clare să identifice tancurile grele de tip IS-2 pentru a se afla din timp direcțiile principale de asalt ale sovieticilor. Au fost adăugate alte 130 de piese de calibrele 45 și 50 mm, bune pentru lupta cu blindatele ușoare și cu mitralierele.
Tirul rapid le recomanda și pentru tragerile împotriva valurilor de infanteriști sovietici, cei ce atacau cu u fanatism deosebit după ce primeau cantități serioase de băuturi alcoolice. Au mai sosit până la 1 august 1944 și 224 de obuziere de calibrul 100 mm necesare pentru nimicirea batalioanelor inamice, indiferent dacă erau în câmp deschis sau în fortificații de campanie. A fost un efort serios din partea germană, dar cantitățile disponibile erau limitate chiar și pentru propriile trupe.
Să nu se uite că Reich-ul era atacat din toate direcțiile de forțe copleșitoare și este uimitor cât de multă tehnică a dirijat către trupele României. Războiul mondial era însă unul industrial, producția de armament de calitate și în mare cantitate fiind esențială pentru obținerea victoriei.