În perioadele foarte aglomerate, caracterizate printr-un număr mare de proiecte sau termene-limită, când receptăm şi procesăm un flux continuu de informaţii, trebuie să acordăm o atenţie deosebită capacităţii de memorare pentru ca ea să funcţioneze la cote maxime. Studiile recente furnizate de NESCAFÉ au demonstrat cum cantitatea de cafeină dintr-o cană de cafea (60-100 miligrame de cafeină) poate îmbunătăţi memoria de scurtă durată.
Studiile în domeniu citate de NESCAFÉ au arătat că există o relaţie puternică între cafeină şi modul în care funcţionează creierul uman. În primul rând, cafeina contractă vasele de sânge din creier astel încât funcţiile metabolice să se desfăşoare mai repede şi energizează creierul, acţionând ca un stimulent. Astfel, cafeina activează acea parte a sistemului nervos central care îmbunătăţeşte capacitatea de memorare şi de concentrare. (Nehlig et al. 1992., Fredholm et al. 1999., Davis et al, 2003., Daly et al. 2004; Fisone et al. 2004., Tieges, 2007)
“Rezultatele studiilor furnizate de NESCAFÉ au demonstrat modul în care cafeaua acţionează asupra sistemului nostru nervos, fiind un stimulent adevărat pentru memoria de scurtă durată şi nu numai. Astfel, cafeaua solubilă face parte din alimentele care ne ajută să ne concentrăm mai bine în perioadele aglomerate şi stresante, pentru că vom reuşi să procesăm mai uşor şi mai repede multitudinea de informaţii pe care le avem de reţinut. Pentru stimularea performanţei mentale este esenţial să păstrăm un consum moderat de 2-3 căni de cafea solubilă pe zi şi de asemenea, să facem multă mişcare şi să avem o alimentaţie sănătoasă”, declară Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.
Memoria poate fi clasificată în memorie de scurtă durată, memorie de lucru (acea parte care este activă în momentul procesării informaţiei) şi memorie de lungă durată. Cafeaua are efecte benefice asupra primelor două tipuri de memorie, mai ales atunci când trebuie să reţinem o cantitate mai mare de informaţii în acelaşi timp. Funcţiile din zona memoriei scurte includ prioritizarea informaţiilor, realizarea sarcinilor primite în mod eficient sau procesarea unui flux nou de informaţii.
Studiile furnizate de NESCAFÉ au demonstrat că o cană de cafea are efecte stimulatoare: procesul de gândire devine mai rapid, memoria este mai bună şi atenţia este sporită. Beneficiile consumului de cafea solubilă sunt vizibile atât asupra vitezei de procesare a informaţiilor, cât şi a cantităţii de informaţii memorate.
Cafeina poate mări viteza de procesare a informaţiilor cu un procent de 10%, iar o cantitate de 200 de miligrame de cafeină (conţinută în două căni de cafea solubilă) consumată în primele ore ale zilei poate avea efect energizant pentru întreaga zi.
Astfel, cafeaua solubilă are efecte benefice şi în cadrul procesului de memorare, întrucât cafeina contribuie la reţinerea oricărui tip de informaţie, intensificând capacitatea de concentrare şi alungând oboseala. În continuare, specialiştii moderni se implică în numeroase cercetări pentru a înţelege exact cum funcţionează creierul uman şi cum ne putem îmbunătăţi procesul de memorare şi concentrare.
NESCAFÉ pune la dispoziţia consumatorilor de cafea solubilă şi un Infoline, la care pot afla informaţii şi primi recomandari despre consumul de cafea solubilă şi efectele acesteia de la consultantul Nestle. Infoline-ul gratuit poate fi accesat la numărul 0800 637 853 (0800NESTLE), numai din reteaua Romtelecom de luni până vineri, între orele 09.00 – 18.00, cu excepţia sărbătorilor legale.
În cadrul programului de informare Despre cafea cu sănătate, lansat în acest an, NESCAFÉ va prezenta toate beneficiile cafelei solubile asupra organismului uman. Astfel, consumatorii vor înţelege că un consum moderat de cafea solubilă acţionează în mod pozitiv asupra sănătăţii corpului.