Pana la sfarsitul lunii mai, principalele doua retele la care erau conectati furnizorii de Internet romani erau KPNQwest si UUNet. KPNQwest a intrat in faliment pe 31 mai, iar neregulile financiare de la WorldCom, al doilea transportator din SUA, actionar UUNet, au dat peste cap cursul celei mai solide monede din lume: dolarul american. Problemele grave cu care se confrunta cele doua companii vin dupa falimentele altor operatori importanti: Global Crossing, Teleglobe sau XO Communications.
Cu alte cuvinte, retele de transmisii de date se afla intr-o profunda criza. Ce se intampla, in aceste conditii, cu furnizorii si utilizatorii de servicii Internet din Romania? Cum vor evita angrosistii din Romania o paralizare a Internetului pe plan local?
Principalii furnizori, KPNQwest, Euroweb si RDS, s-au pus la adapost de criza externa prin asigurarea unor variante de back-up. Totusi, o oarecare agitatie in piata a existat, unii operatori incercand sa speculeze turbulentele de moment pentru a atrage clientii concurentilor.
„Intreaga capacitate de care KPNQwest dispunea prin reteaua companiei mama, anume 500 Mb, este suplinita prin intermediul a trei furnizori alternativi: BT Ignite, Sprint si Colt Telecom”, spune Cristian Copilau, director de marketing la KPNQwest Romania.
In primele zile ale saptamanii trecute, Ebone, una dintre cele trei entitati ale retelei KPNQwest, isi inceta activitatea, dupa esuarea preluarii de catre un operator belgian. Situatia companiei se afla, in continuare, sub semnul intrebarii. Insa, in ciuda situatiei financiare dificile, afacerile din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, merg bine. In acest sens, a revenit in discutie posibilitatea vinderii separate a unitatii de business din aceasta zona.
RDS, alt mare angrosist al Internetului romanesc, are trei furnizori externi, printre care UUNet si Level 3. Desi exclud posibilitatea falimentului UUNet, reprezentantii RDS au spus ca dispun de o capacitate suficienta pentru a face fata unei situatii de criza – 3×155 Mb. „Deocamdata, nu exista nici un semn de inchidere a retelei UUNet”, explica Emil Jugaru, director general RDS.
Conectat la UUNet este si Euroweb. Gheorghe Rusu, directorul general al companiei, crede ca operatorul european nu va fi afectat de falimentul actionarului sau american, WorldCom, urmand mai degraba „sa fie preluat de creditorii acestuia”. In afara de conexiunea la UUNet (155 Mb), Euroweb mai dispune de o capacitate de 34 Mb prin Infotel, care, potrivit directorului companiei, poate fi oricand marita.
In cursul saptamanii trecute, WorldCom inca astepta o oferta de cumparare sau noi surse de finantare. Noul director general al companiei, John Sidgmore, in prima aparitie publica dupa recunoasterea fraudei in valoare de 3,8 miliarde USD, a spus ca operatorul american are sanse serioase de a evita falimentul, admitand totusi ca, daca ar cere protectie impotriva investitorilor, prin capitolul 11 al legii federale a falimentului, compania ar fi mai atractiva pentru potentialii investitori. Concret, neregulile financiare constau in faptul ca, auditati de Arthur Andersen, cei de la WorldCom au inregistrat „cheltuielile drept investitii (care se deduc ca si cheltuieli intr-o perioada mai lunga – cativa ani), micsorandu-se astfel cheltuielile operative si marind artificial EBITDA, profitul net si cash-flow”, explica analistul de telecomunicatii Nicolae Oaca.
Posibilitatea unei majorari a tarifelor, pe fondul crizei, este negata de operatorii din piata. De exemplu, directorul RDS spune ca „nu vor aparea majorari de preturi la serviciile de Internet, deoarece consumul a crescut in mod continuu de cativa ani incoace”.
Operatorii romani au solutii de rezerva
Operator Furnizor Capacitate Furnizori Capacitate
traditional (Mb/s) alternativi
RDS UUNet (+) 2×155 Level 3 (+) 155
KPNQwest Romania KPNQwest (-) 500 BT Ignite, Sprint 500
Colt Telecom
Euroweb UUNet (+) 155 Infotel 34