Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, îi va solicita preşedintelui american, Barack Obama, la întrevederea pe care o vor avea la începutul săptămânii viitoare la Washington, să ameninţe public Iranul cu un atac militar dacă nu opreşte programul nuclear.
Netanyahu va înăspri tonul în această problemă, care a generat o "neîncredere" semnificativă între cele două state aliate din cauza diferenţelor de opinie cu privire la eficacitatea sancţiunilor şi al răgazului de timp care ar trebui acordat Iranului înainte de a-l bombarda, semnalează ziarul israelian.
Obiectivul lui Netanyahu este să obţină de la Obama o declaraţie publică mai belicoasă decât formula că "toate opţiunile sunt pe masă", sugerată până în prezent în mediile israeliene şi o asigurare clară că SUA pregătesc o operaţiune militară în cazul în care Iranul nu va decide să înceteze programul nuclear.
Potrivit AFP, care citează la rândul său cotidianul Haaretz, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak "exercită, în opinia americanilor, o influenţă asupra lui Netanyahu, orientându-l pe acesta către o abordare dură a problemei iraniene".
SUA: Un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene este prematur
Israelul îl suspectează pe Obama că încearcă să convingă populaţia israeliană să se opună unui atac împotriva Iranului, în timp ce Casa Albă crede că Netanyahu se foloseşte de republicani şi de Congres, unde aceştia sunt majoritari, pentru a exercita presiuni asupra lui Obama să dea undă verde atacului. Această neîncredere este amplificată şi de finanţarea în valoarea de zeci de milioane de dolari pe care Sheldon Adelson, un magnat multimilionar din sectorul cazinourilor şi apropiat al lui Netanyahu, a acordat-o lui Newt Gingrich, unul dintre candidaţii la alegerile primare din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului acestui partid în cursa prezidenţială.
"Statele prietene Israelului îşi vor intensifica presiunile pentru ca Netanyahu să nu ordone un atac împotriva Iranului înainte ca sancţiunile internaţionale împotriva Iranului să dea rezultate", declară pentru AFP Jonathan Rynhold, politolog la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv, acesta estimând că "în orice situaţie, Israelul nu va întreprinde nimic în următoarele luni, întrucât preşedintele Obama susţine ferm că trebuie să se acorde un răgaz de timp opţiunii sancţiunilor". "Pe termen scurt acest punct de vedere va prevala", mai crede analistul israelian.
Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, şeful Statului Major american, generalul Martin Dempsey, a declarat că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene este "prematur", poziţie împărtăşită şi de Franţa şi Marea Britanie. De asemenea, consilierul american pentru securitate naţională, Tom Donilon şi şeful serviciilor de informaţii americane, James Clapper, au susţinut săptămâna trecută această abordare prudentă, în cursul unei vizite în Israel.