Site-ul Politico explică și motivele din spatele acestui început încununat de succes al Israelului. Netanyahu a dezvăluit pe 7 ianuarie că Israelul a încheiat un acord cu Pfizer pentru 10 milioane de doze de vaccin anti coronavirus.
Vaccinarea, prioritară în Israel
Inclusiv o promisiune de transporturi între 400.000-700.000 de doze săptămânal. Conform acestui acord, Israelul va furniza detalii Pfizer, dar și Organizației Mondiale a Sănătății, despre vârsta, sexul și istoricul medical al celor care primesc serul.
Dar și efectele secundare și eficiența vaccinurilor. Nu vor fi furnizate informații de identificare pentru a menține o anumită confidențialitate.
Zece milioane de doze sunt o picătură într-un ocean pentru Pfizer, care s-a angajat să producă 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021. Și, cel mai probabil, cifra va fi mult mai mare.
Odată ce aprobarea de reglementare a venit la mijlocul lunii decembrie, înaintea celei din UE, Israelul aștepta cu seringile desfăcute. Așa că a meritat ca Pfizer să trimită primele vaccinuri din linia sa de producție într-una dintre primele țări nerăbdăatoare să le folosească.
Israelul a raportat peste 495.000 de cazuri COVID-19 și 3.689 de decese de la începutul pandemie, cifre alarmant de mari pentru o țară de 9 milioane de oameni.
Pfizer are multe de câștigat prin lansarea vaccinului său în Israel, transformând-o în pilot global pentru o campanie de vaccinare rapidă. Și dacă această campanie va avea succes, poate stimula marketingul la nivel mondial.
„I-am convins că, dacă ne vor da nouă mai intâi vaccinul, vom ști exact cum să-l administrăm în cel mai scurt timp posibil. Și exact asta s-a întâmplat”, a declarat ministrul israelian al Sănătății, Yuli Edelstein, pentru POLITICO.
Iar după câteva zile în care peste 150.000 de persoane au fost vaccinate, Edelstein a spus că este încrezător în succesul Israelului: „Continuăm să fim pe primul loc în întreaga lume”.
Autoritățile sanitare nu răspund însă la întrebări directe cu privire la numărul exact de doze pe care le-a asigurat Israelul sau cât a plătit pentru ele. Susțin doar că țara a semnat acorduri secrete cu producătorii odată cu începerea campaniei de vaccinare.
Netanyahu, care speră să fie reales în martie, a invocat în mod repetat relațiile strânse cu directorii executivi ai Pfizer și Moderna, sugerând că numai conexiunile sale au ajutat la asigurarea a milioane de doze.
„O operație la o asemenea scară nu s-ar fi putut întâmpla într-un sistem privat de îngrijire a sănătății”, spune o asistentă medicală de la renumitul spital Ichilov din Israel din Tel Aviv. Au fost vaccinați sute de oameni împotriva coronavirusului până acum.
Nu fără obstacole
Israelienii au primit până acum doar vaccinul Pfizer, dar țara a asigurat și acorduri cu AstraZeneca și cu producătorul american Moderna.
Acesta din urmă a anunțat deja că vaccinul său a fost aprobat de ministerul israelian al Sănătății. Moderna a promis că va furniza 6 milioane de doze, suficiente pentru a vaccina 3 milioane de persoane.
Israelul a fost atacat de grupările pentru drepturile omului pentru că nu au oferit vaccinuri și palestinienilor din Cisiordania și Gaza.
Dar Autoritatea Palestiniană din Cisiordania nu a solicitat asistență israeliană pentru achiziționarea vaccinurilor. În plus, e greu de crezut că Hamas, care controlează Fâșia Gaza, se va coordona cu Israelul în orice efort de vaccinare.