Declinul constant și distrugerea definitivă a New York-ului pare tot mai aproape. Așa reiese dintr-un editorial New York Post, preluat de Fox News, după propunerea legislativă a statului New York care prevede majorarea taxelor până la 15,73%. Și consecințele măsurii asupra new-yorkezilor, sufocați tot mai mult de taxe, dar și de exploxia fenomenului criminalității.
Cu republicanii reduși la sintagma de „perturbatori”, democrații din Albany, indiferenți, imprudenți, sau ambele, par să intre cu capul în zid.
Washingtonul trimite trenuri cu bani către statele albastre pentru a-și salva obiceiurile cu taxe mari și cheltuieli mari. Așa cum scrie guru-ul guvernului, Dick Ravitch, în Wall Street Journal, „Congresul a fost generos, alocând peste 12 miliarde de dolari statului New York, 6 miliarde de dolari orașului, 6 miliarde de dolari Autorității de transport metropolitan și 9 miliarde de dolari către școlile statului”.
Colectarea taxelor la stat crește bugetul total care urmează să fie adoptat la 212 miliarde dolari, cu aproximativ 18 miliarde dolari mai mult decât în anul fiscal care tocmai s-a încheiat. Florida, care are cu 2 milioane mai mulți oameni, se va mulțumi cu cheltuieli de doar 97 de miliarde de dolari anul acesta, potrivit foxnews.com.
Dar în Albany banii nu sunt niciodată suficienți, mai ales câtă vreme Legislativul este în sesiune.
În ciuda ajutoarelor, a stimulentelor pentru pandemie din decembrie și a celor de dinainte, guvernatorul Andrew Cuomo și legiuitoriu vor alte miliarde de dolari de pe urma creșterii impozitelor. Se pare că statul cel mai impozitat nu este mulțumit. Din acest motiv, o propunere legislativă a statului New York prevede majorarea taxelor până la 15,73%.
Se spune că doar corporațiile și cei cu adevărat bogați vor fi afectați. Complet greșit! Creșterile fiscale funcționează de sus în jos, în sensul că tind să reducă activitatea economică a celor care le plătesc, un declin care, în cele din urmă, afectează pe toată lumea. Faptul că guvernul redistribuie mai mulți bani ai contribuabililor este, în acest moment istoric, o idee teribilă.
Creșterile fiscale vor ucide mai multe afaceri și îi vor determina pe alții să caute un teren mai ospitalier. De altfel,guvernatorul Cuomo șiprimarul Bill de Blasio au fost deja numiți drept „angajații lunii – în Florida”.
În plus, chiar dacă ar fi adevărat că doar cei bogați vor fi afectați, creșterea impozitelor trimite mesajul greșit într-un stat în care atât de mulți oameni și companii au plecat deja sau se gândesc la asta. Cine ar mai vrea să vină să facă afaceri aici, acum? Și de ce ar trebui ca cele existente să continue să plătească tot mai mult pentru străzile periculoase și murdare și pentru închiderile pandemice arbitrare?
Dovada se află pe piața imobiliară în cădere liberă și în vitrinele goale, chiar și în cele mai bune locații.
Criminalitate și dezordine publică
Nu toți cei care pleacă sunt bogați, dar se tem nu doar de inevitabilele creșteri ale costului vieții care va urma după creșterea taxelor pe locuințe, servicii, transport și fiecare sticlă de bere și pungă de chipsuri vândute.
Mulți se tem mai ales de criminalitate și dezordine publică. După ce statistici ale NYPD au prezentat o imagine inconfundabilă a unui oraș aflat în declin grav. Criminalitatea a crescut cu aproape 45% anul trecut și crește cu 13,5% în acest an. Asta înseamnă alți 153 de newyorkezi împușcați, înjunghiați.
Atacurile armate au crescut cu 72% în doi ani, iar furturile de mașini au crescut cu 91%. Orașul se află într-o spirală a morții, cu atacuri iscate din senin și împingeri la metrou, care se adaugă pe lista motivelor pentru frica rațională.
În acest context, nu există nicio surpriză în veștile proaste lansate de controlorul Tom DiNapoli. Care a anunțat că din cele aproape 2 milioane de locuri de muncă pe care statul le-a pierdut în timpul pandemiei, mai puțin de jumătate au fost recuperate. Asta înseamnă că un milion de oameni mai puțini lucrează acum, decât acum un an.
Dintre cele 12 sectoare, industria construcțiilor este cea mai apropiată de recuperarea completă și a recuperat doar 74% din locurile de muncă pe care le-a pierdut.
Locuitorii din New York ar fi norocoși dacă Albany ar avea o versiune a Jurământului lui Hippocrate care ar cere conducătorilor măcar să nu facă rău. În schimb, în încercarea de a strânge tot mai mulți bani, statul autorizează utilizarea recreativă a marijuanei și permite pariurile sportive online. Combinînd acestea cu dezincriminarea majorității infracțiunilor, inclusiv cu prostituția stradale, Albany este hotărât să vină cu experiențe mai degradante asupra acelor suflete rezistente care nu pleacă sau nu pot pleca. Totul pentru că nu își poate controla cheltuielile.
Există o altă lecție în acțiunile din Albany, iar aceasta se referă la Cuomo. Prins în menghina scandalurilor care se țin lanț, supraviețuirea guvernatorului depinde de două anchete. Un argument pentru susținătorii săi este că el e o frână indispensabilă a impozitelor și cheltuielilor, aplicându-i-se expresia” După mine, potopul!”.
Acest lucru ar fi putut fi adevărat cândva. Cuomo a abandonat ideile centriste de odinioară, referitoare la impozite, cheltuieli, școli și justiție penală.
Iar afirmația că el este o forță stabilizatoare din punct de vedere politic e la fel de valabilă ca și aceea în care pretindea că este un înger păzitor al drepturilor femeilor și persoanelor vârstnice.
Sursa foto: Dreamstime