Imaginați-vă New York, Tokyo, Londra și Hamburg luptându-se cu o creștere de șase metri a nivelului mării. Înfiorător.
Ei bine, conform simulărilor efectuate de Institutul de Cercetări privind Impactul Climatic din Potsdam, Universitatea din Potsdam și Universitatea Columbia din New York şi publicate în reviste Nature, acestea ar fi unele dintre cele mai renumite orașe care vor fi puternic afectate de viitoarea creștere a nivelului mării.
”Calotă de gheață cu o grosime de aproape 5 kilometri”
Care va avea loc, cu o creștere de 4 grade a temperaturilor medii globale, comparativ cu valorile din era preindustrială.
”Tot ceea ce pierdem acum din Antarctica se pierde pentru totdeauna”. Acestea sunt cuvintele pe care cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, Universitatea Potsdam și Universitatea Columbia din New York le-au folosit, într-o notă, pentru a explica concluziile ultimei lor cercetări privind impactul schimbărilor climatice asupra stratului de gheață din Antarctica.
Studiul arată efectele creșterii temperaturilor asupra ghețarilor calotei polare din Antarctica, atât de importantă pentru nivelul mării globale.
”Antarctica – explică Ricarda Winkelmann, cercetător la Potsdam Institute for Research on Climate Impact (PIK) și la Universitatea din Potsdam, și autor al studiului – conține mai mult de jumătate din apa dulce a Pământului, înghețată într-o vastă calotă de gheață cu o grosime de aproape 5 kilometri”.
”Schimbarea pe termen lung este ireversibilă”
”Pe măsură ce apa și atmosfera oceanului înconjurător se încălzesc din cauza emisiilor umane de gaze cu efect de seră, învelișul alb de la Polul Sud pierde masă și în cele din urmă devine instabil.
Datorită vastității sale, contribuţia Antarcticii la creșterea nivelului mării este enormă: deja la o încălzire de 2 grade, topirea și fluxul accelerat de gheață în ocean vor duce în cele din urmă la o creştere a nivelului mării de 2,5 metri.
La 4 grade, vor fi 6 metri și jumătate și la 6 grade, aproape 12 metri. Simulările noastre – observă cercetătorul – arată că odată topită, gheața nu va reveni la starea inițială, chiar dacă temperaturile ar scădea din nou”.
Situaţia s-ar putea schimba doar dacă temperaturile ar reveni la nivel din era preindustrială: ”Un scenariu foarte puțin probabil”.
Pe de altă parte, scenariul cel mai probabil ar pune în pericol supraviețuirea multor orașe importante precum Londra, Mumbai, New York, Shanghai. Schimbarea pe termen lung nu este rapidă, dar este veşnică, adică ireversibilă, explică cercetătorii, citați de LA REPUBBLICA.
Consecințe dezastruoase asupra orașelor apropiate de coastă
Punctul de neîntoarcere este indicat în model în creșterea de 10 grade a temperaturii, un prag critic care ar corespunde dispariției gheții din Antarctica. Creșterea consecutivă a nivelului mării ar avea consecințe dezastruoase asupra orașelor cele mai apropiate de coastă.
„Calota de gheață polară din Antarctica – explică Anders Levermann, coautor și cercetător la PIK și la Universitatea Columbia – este în esență ultima noastră moștenire dintr-o perioadă anterioară din istoria Pământului.
A existat de aproximativ 34 de milioane de ani şi odată topită, nu va reveni la starea inițială”.
Motivele care stau la baza acestei ireversibilități sunt mecanismele autoimpuse în comportamentul calotelor glaciale în condiții de încălzire.
”În Antarctica de Vest – explică Torsten Albrecht, unul dintre autorii studiului – de exemplu, principalul factor al pierderii de gheață este apa caldă a oceanului care duce la o topire mai mare, lucru care face ca ghețari de dimensiunea Floridei să alunece în mare”.