"Scopul a fost să ne aşezăm la aceeaşi masă, să felicităm Guvernul pentru această măsură de reducere a TVA la alimente pe care a luat-o în sfârşit, pentru că noi am susţinut-o de foarte mult timp. Ne bucurăm pentru că va relansa consumul şi nu numai pentru produsele alimentare ci şi pentru cele nealimentare, pentru că va avea loc o redirecţionare a resurselor familiei către produsele nealimentare, în secunda în care coşul va costa mai puţin", a spus Delia Nica, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii producătorilor, procesatorilor şi retailerilor din industria alimentară.
Aceasta a explicat că reducerea imediată la raft care se va vedea după aplicarea măsurii va fi de aproximativ 12%.
"Important este că nu numai în cazul nostru, al marilor reţele de magazine, dar şi în cazul tuturor jucătorilor care vor alege să nu respecte această cotă redusă de TVA se vor autoexclude din piaţă. Aceasta este foarte clar", a mai adăugat Delia Nica.
Marţi, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.
'În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice", a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a adăugat că ,'pentru a păstra o coerenţă", s-a decis ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică. AGERPRES