Vicepremierul Dan Nica a declarat că se doreşte ca programul „Prima Casă” să se refere, în principal, la locuinţe nou construite, astfel încât să se obţină un efect multiplicator în economie.

Nica a mai spus că, din punctul său de vedere, dobânzile băncilor încă sunt mari pentru o familie tânără, iar condiţiile de a avea venituri lunare de circa 1.000 de euro sunt restrictive şi a pledat pentru a abordare mai flexibilă.

Nica a vorbit, totodată, de necesitatea de avea mai multe locuinţe sociale.

El a apreciat că programul Prima Casă este unul foarte bun, dar a arătat că acest program va trebui să rezolve o componentă – în cadrul său sau într-un program separat – care să vizeze construcţia de locuinţe sociale pentru tinerii cu posibilităţi financiare modeste.

El a arătat că şi acest program – destinat locuinţelor sociale – creează un efect multimplicator în economie pentru că va echivala cu alocarea de resurse financiare către industria construcţiilor, ceea ce înseamnă locuri de muncă, precum şi o modalitate de scădere a şomajului şi de stabilizarea veniturilor.

Atitudine pozitivă din partea băncilor

Nica a admis, însă, că nu se poate exclude posibilitatea achiziţionării unei locuinţe prin programul Prima Casă din fondul locativ existent, în situaţia în care aceasta este mai ieftină.

Vicepremierul a adăugat că discuţiile cu băncile au fost finalizate şi că acestea au avut, dintr-un anumit punct de vedere, o atitudine pozitivă, inclusiv în ceea ce priveşte oferta şi dobânzile cu care vor veni în acest program.

Băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul „Prima Casă”, pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

DETALII:

Citeşte şi DAE pentru „Prima Casă”, între 5,5 şi 14% în euro şi 13 şi 23% în lei

Citeşte şi Avem nevoie de «Prima Casă»?

SURSA: Mediafax