România va sprijini statele partenere Uniunii Europene, incluse în Parteneriatul Estic, să valorifice cât mai bine resursele de materii prime de care dispun şi va încuraja firmele autohtone să se implice pe aceste pieţe, inclusiv în sectorul energetic, a declarat, la Praga, vicepremierul Dan Nica. El a participat, joi, alături de premierul Emil Boc, la lansarea Parteneriatului Estic, eveniment desfăşurat la Praga. Parteneriatul este un forum multinaţional al statelor membre UE şi
România va sprijini statele partenere Uniunii Europene, incluse în Parteneriatul Estic, să valorifice cât mai bine resursele de materii prime de care dispun şi va încuraja firmele autohtone să se implice pe aceste pieţe, inclusiv în sectorul energetic, a declarat, la Praga, vicepremierul Dan Nica.
El a participat, joi, alături de premierul Emil Boc, la lansarea Parteneriatului Estic, eveniment desfăşurat la Praga.
Parteneriatul este un forum multinaţional al statelor membre UE şi şase ţări din Europa de Est şi Caucazul de Sud, respectiv Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Proiectul presupune o apropiere politică şi economică a UE de cele şase state.
„Sunt câteva dintre aceste ţări care au resurse de materii prime extrem de importante, iar pentru România este important să fie prezentă, să sprijine aceste ţări să valorifice cât mai bine aceste resurse care pot avea un impact major în perioada următoare”, a spus Nica.
El a arătat că firmele româneşti vor fi sprijinite pentru a fi mai active în zona rutelor de transport de energie.
„Vom apela la cei care se ocupă de acest domeniu în Guvern, pentru ca firmele să fie informate şi sprijinite pentru un acces direct pe aceste pieţe”, a adăugat Nica.
Premierul Emil Boc a arătat că Parteneriatul Estic nu reprezintă „o refacere a vechiului Bloc Estic”, ci opusul acestuia, deoarece iniţiativa nu este îndreptată împotriva nimănui, iar statele participante sunt invitate să împărtăşească valori ale UE, precum statul de drept, libertatea persoanelor, rezolvarea diferendelor pe cale paşnică.
El a arătat că fondurile Parteneriatului au fost suplimentate cu 600 milioane euro, iar Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au fost invitate să susţină proiectele care urmează să fie derulate în comun.
Parteneriatul Estic a fost iniţiat în 2007 de Polonia şi de Suedia.
SURSA: Mediafax