„Este trist să vedem cum multe țări europene se confruntă cu o creștere rapidă a infectărilor, iar guvernele sunt nevoite să ia măsuri ferme în încercarea de a opri transmiterea virusului. Și este extrem de greu să nu impui restricții atunci când transmiterea atinge un anumit nivel”, a declarat Michael Ryan, directorul OMS.

Nu este vorba de impunerea carantinei

Șeful OMS a subliniat că nu este vorba despre impunerea carantinei, ci despre ruperea lanțului de transmitere a coronavirusului.

„Nu este vorba de impunerea carantinei, ceea ce autoritățile încearcă să facă nu este să impună carantina, ci să rupă lanțul de transmitere. Noi încercăm să evităm carantina masivă, care are darul de a pedepsi comunitățile, societatea. Trebuie să ne asigurăm că nu ne concentrăm doar pe restricții, ci și pe supraveghere, pe testare, pe anchete epidemiologice, pe educație și pe faptul că toată lumea își asumă responsabilitatea: comunitatea și autoritățile deopotrivă”, a adăugat Michael Ryan.

Avertizare pentru liderii Europei

Guvernele din Europa au fost îndemnate de către directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Mike Ryan, să ia măsuri urgente pentru a reduce transmiterea noului coronavirus. Printre aceste recomandări se află și interzicerea evenimentelor la care se adună multe persoane.

„Nu avem răspunsuri noi. Ştim ce avem de făcut. Este îngrijorător să vezi atât de multe ţări din Europa în care numărul infectărilor este în creştere iar guvernele trebuie să ia decizii ferme pentru a încerca să limiteze şi să blocheze transmiterea virusului”, a transmis Mike Ryan într-o declaraţie de presă susţinută la Geneva.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că aproximativ una din zece persoane este posibil să fi fost infectată cu noul coronavirus.

„Cele mai bune estimări actuale ale noastre ne indică faptul că aproximativ 10 procente din populaţia globală este posibil să fi fost infectate cu acest virus”, a adăugat acesta.