Documentul evidențiază modul în care temperaturile tot mai mari modifică ciclurile de viață ale naturii, cu impact devastator asupra agriculturii și biodiversității, potrivit Grist.org.
Oamenii de știință au avertizat în ultimii ani că schimbările climatice modifică ciclurile naturale de viață ale plantelor și animalelor, cu un efect potențial devastator. Raportul ONU publicat zilele trecute identifică aceste schimbări drept una dintre cele mai presante crize de mediu din lume, care necesită acțiuni imediate.
Culturile de bază se confruntă cu perturbări în creșterea și dezvoltarea lor
Berzele albe care migrează în Europa de Nord sunt tot mai expuse la furtuni extreme, care le amenință supraviețuirea lor și a puilor lor.
Culturile de bază precum orzul, porumbul, orezul, secara, soia și grâul, dar și fructele precum merele, cireșele, perele și mango, se confruntă cu perturbări în creșterea și dezvoltarea lor.
În urmă cu zece ani, un val de căldură marin din Golful Maine a accelerat ciclul de viață al homarilor, dând peste cap pescuitul local.
Crizele emergente provoacă 12.000 de decese premature în fiecare an numai în UE
Raportul Frontiers 2022 apare înaintea reuniunii Adunării ONU pentru Mediu de la Nairobi, Kenya, de la sfârșitul acestei luni. Acesta indică și alte crize emergente, cum ar fi distrugerile provocate de incendiile de vegetație și costul ascuns al poluării fonice, care duc la 12.000 de decese premature în fiecare an numai în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, creșterea poluării fonice se transformă într-un risc grav pentru sănătatea mediului.
Creșterea sunetelor provenite din mediul înconjurător în orașe provoacă grave probleme de sănătate mintală la oameni și tulburări de comportament la animale.
Cel mai important, subliniază raportul, este că schimbările ciclului de viață determinate de temperaturile mari și de fenomenele meteo extreme, afectează ritmurile naturale ale speciilor din întreaga lume, adesea prea repede pentru ca acestea să se adapteze.
De la fluturi până la balene, toate speciile vulnerabile sunt amenințate
Deși aceste schimbări pot părea nesemnificative, susține raportul, ele riscă să afecteze agricultura comercială și pescuitul, amenințând, în același timp, speciile vulnerabile, de la fluturi și până la balene.
Temperaturile mari și vremea extremă determinate de schimbările climatice pot modifica aceste cicluri naturale.
„Raportul nostru își propune să aducă în atenție problemele de mediu-cheie, cele care pot avea efecte uriașe asupra societății, economiei și ecosistemelor noastre”, a declarat Andrea Hinwood, om de știință șef al Programului ONU pentru Mediu.
„Trebuie să fim conștienți de cauzele lor, astfel încât să putem analiza cum să le gestionăm, cum să prevenim daunele și să implementăm soluții preventive adecvate”, spune Hinwood.
Fluturii monarh și-au întârziat migrația anuală cu 6 zile pe deceniu din cauza temperaturilor mai calde
În mod special în regiunile temperate ale lumii, unde schimbarea anotimpurilor permite animalelor să hiberneze, florilor să înflorească, păsărilor să-și depună ouăle și peștilor să depună icre, temperaturile mari și vremea extremă determinate de schimbările climatice pot modifica aceste cicluri naturale.
Lumea s-a încălzit deja, din epoca industrială, cu 1,19 grade Celsius.
Fluturii monarh și-au întârziat migrația anuală cu 6 zile pe deceniu din cauza temperaturilor mai calde decât în mod normal, ceea ce poate afecta accesul lor la sursele de hrană.
În Arctica, vegetația de primăvară încolțește cu până la două săptămâni mai devreme decât în mod normal, ceea ce înseamnă că puii de karibu se nasc prea târziu pentru a o mânca, astfel fiind decimată această specie pe cale de dispariție. De asemenea, unele specii de plancton ating abundența maximă cu până la 50 de zile mai devreme.