Pandemia, războiul din Ucraina și haosul care a urmat în lanțul de aprovizionare au dus la creșteri ale prețurilor la orice - de la grâu și ulei de floarea- soarelui, până la lămâi și avocado. Așa s-a ajuns la o criză alimentară, care îi afectează mai ales pe cei mai vulnerabili, potrivit Mercy Corps, o organizație umanitară care distribuie ajutoare celor nevoiași.
Războiul zguduie din temelii pilonii sistemului alimentar global! Ne paște o criză mai mare în 2023?
Principala problemă a accesului la alimente este scăderea puterii de cumpărare, la care se adaugă creșterea prețurilor la alimente, arată Businessinsider.
Luna trecută, Ucraina și Rusia au ajuns la un acord, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, care permite Ucrainei să repornească exporturile de cereale din Marea Neagră. Mișcarea a oferit o gură de oxigen piețelor globale: Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care calculează lunar un indice pe baza prețurilor alimentelor de bază, arată că indicele a scăzut pentru a patra lună consecutiv, în iulie, după ce atinsese un nivel record la începutul anului 2022.
Urmează nou capitol în criza alimentară, care ar putea crește din nou prețurile
Este puțin probabil ca scăderile prețurilor să se resimtă imediat de consumatori. „Deși multe prețuri la alimente au scăzut în ultimele săptămâni, unele revenind la nivelurile de dinainte de război, piețele vor continua să fie volatile. Chiar dacă prețurile globale vor scădea, piețele locale s-ar putea să nu observe ajustări ale prețurilor timp de mai bine de un an”, susține Tjada D’Oyen McKenna, șeful Mercy Corps.
Mai mult, am putea asista la un nou capitol în criza alimentară, care ar putea crește din nou prețurile.
Acum o problemă de logistică, anul viitor – una de aprovizionare
Iată cum s-ar putea schimba criza alimentară, în ceva și mai rău, anul viitor, conform Businessinsider.
Criza alimentară din acest an a fost cauzată, în mare parte, de unele perturbări logistice legate de transportul cerealelor ucrainene și rusești. Anul viitor, aprovizionarea cu alimente ar putea fi în pericol, în special în Ucraina. Președintele Zelenski a avertizat că recolta țării sale ar putea fi redusă la jumătate în acest an din cauza războiului. Se estimează că producția de cereale a Ucrainei, cum ar fi grâul, va scădea și cu 35% până la 45% în următorul sezon de recoltare.
Creșterea prețurilor la îngrășăminte și schimbările climatice
Rusia a reprezentat aproape o cincime din exporturile de îngrășăminte din 2021, dar războiul din Ucraina a cauzat perturbări severe ale aprovizionării. Prețurile ureei, un îngrășământ cu azot foarte utilizat, s-au dublat față de acum un an, potrivit Bloomberg Green Markets.
În consecință, fermierii din întreaga lume folosesc mai puțin îngrășământ pentru culturile lor. ”Lipsa de îngrășăminte și prețurile mai mari vor reduce producția în țările care depind mult de importuri de îngrășăminte, cum este cazul Braziliei. Acest lucru va putea duce la o scădere și mai mare a volumului cerealelor pe piața mondială”, a scris McKinsey în raportul său.
Următoarea criză alimentară, mai severă
Având în vedere că șocurile asupra agriculturii și aprovizionării vin într-o perioadă în care lumea se confruntă cu temperaturi extreme, inclusiv secete fără precedent în Europa și inundații în Australia, McKinsey se așteaptă ca următoarea criză alimentară să fie mai gravă decât cea din 2007 – 2008 și cea din 2010 – 2011. „Conflictul din Ucraina zguduie din temelii piloni importanți ai sistemului alimentar global, într-un context deja extrem de precar”, afirmă McKinsey în raport.