Nici nu vă imaginați ce urmează să se întâmple! Va fi prăpăd în România

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor a vorbit despre valul cinci al pandemiei de coronavirus din România, care va fi generat, în special, de varianta Omicron. Potrivit medicului Adriana Pistol, valul Omicron va atinge vârful mult mai repede decât cel Delta și am putea avea peste 25 de mii de cazuri.

Potrivit medicului Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, valul Omicron va atinge vârful mult mai repede decât valul Delta, mai ales în contextul în care 65% din românii cu comorbidități nu sunt vaccinați și doar 25% din vaccinați au făcut și doza booster.

Adriana Pistol, reprezentantul INSP susține că valul Omicron va atinge vârful mult mai repede decât cel Delta. 65% din românii cu comorbidități nu sunt vaccinați, doar 25% din vaccinați au făcut și doza booster, există blocaje în implementarea formularului de localizare, carantina este încălcată.

Trei scenarii posibile

„Primul val cu tulpina clasică, a intrat tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe. Dorim să arătăm panta ascendentă cu creşterea numărului de cazuri dată fiind posibilă având în vedere vulnerabilităţile de mai devreme”, a declarat Adriana Pistol.

Acesta spune că până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească deja jumătate din cazurile secvențiate.

Medicul a enunţat trei scenarii posibile, cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist.

– Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a Omicron faţă de delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută.

– Al doilea scenariu pleacă de la rată de creştere de la 6 la sută cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută si 10 la sută în ATI.

– Al treilea vizează un număr de cazuri zilnice care creşte cu 10 la sută, număr de spitalizări de peste 20 la sută şi o rată de peste 10 la sută – 12,5 la sută care ar necesita internare în ATI.

Valul cinci, generat de Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, estimează că valul cinci, care se pare că a început deja în România, va fi generat, în special, de varianta Omicron a coronavirus.

„Autoritățile trebuie să găsească o soluție pentru a revitaliza campania de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor de sănătate și, din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea – certificatul COVID – noi am pregătit această măsură dar nu a fost adoptată. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică pentru adoptarea ei. Trebuie să găsim o soluție pentru a revitaliza campania de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor de sănătate.

Am adoptat actul normativ ce prevede extinderea testării în cabinetele medicilor de familie. Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea – certificatul COVID – noi am pregătit această măsură dar nu a fost adoptată. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică pentru adoptarea ei. Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare viața economică și dorim să evităm închiderea școlilor. Ne dorim reducerea numărului de decese în valul 5”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.