Numărul minerilor de la SNLO care şi-au depus cerere de disponibilizare este mai mic decât cel dorit de către administraţie. Un miner care s-ar fi trecut pe listele voluntare de şomaj ar fi primit 29.000 de lei pe loc plus 1.000 de lei pe lună timp de doi ani.
Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, a afirmat că 452 de persoane şi-au manifestat interesul pentru programul de reduceri de personal, deşi administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia era pregătită pentru a primi şi aproba 600 de cereri. Potrivit sursei citate, în acest context, conducerea SNLO va analiza în prima parte a anului 2010 posibilitatea continuării programului de reduceri de personal, administraţia intenţionând ca la sfârşitul lui 2012 să închidă ultimele mine de subteran.
Trebuie să dea 1.300 de oameni afară
„Vom vedea cât de oportună este această măsură şi anul viitor. Vom face demersuri la Guvern pentru a ne fi aprobat programul în prima parte a anului, iar dacă nu reuşim să îl materializăm până în luna aprilie, îl vom amâna pentru următorul an, când situaţia personalului ce poate fi pre-pensionat va fi cu totul alta”, a menţionat Burlan.
SNLO intenţionează să reducă 1.300 de locuri de muncă, în perioada 2009-2012, minerii de la subteran care nu vor intra în programele de pre-pensionare urmând să fie preluaţi de exploatările miniere de suprafaţă, unde riscurile pentru producerea de accidente sunt mult mai mici.
Bani de la stat, timp de doi ani
Minerii care au depus acum cereri pentru disponibilizare vor primi la sfârşitul lunii plăţi compensatorii în valoare de 29.000 de lei de persoană. La sumele respective se adaugă un venit mediu lunar de circa 1.000 de lei, plătibil pentru cel mult 24 de luni, perioadă în care persoana disponibilizată are asigurată vechimea în muncă şi, în cele din urmă, ieşirea la pensie.
SNLO are în prezent circa 9.000 de angajaţi şi este cel mai mare furnizor de lignit din România, societatea urmând să fie inclusă, conform unui proiect al Ministerului Economiei, într-o companie energetică regională, alături de complexele energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova.
SURSA: Mediafax