Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est.

‘Nicio bancă austriacă nu a acordat bani în mod iresponsabil’, a declarat Raidl într-un interviu acordat marţi. ‘Avem unele probleme ca urmare a încetinirii economice, a creditelor în valută şi a situaţiei politice din unele ţări astfel că trebuie să ne adaptăm’ a mai spus Claus Raidl, subliniind însă că nu există riscuri ascunse.

Anul trecut, Banca Naţională a Austriei a cerut băncilor austriece să reducă creditarea în ţările din Est până la nivelul depozitelor pe care le strâng de pe pieţele locale. Agenţia de rating Fitch a confirmat ieri că băncile străine au redus ‘moderat’ finanţarea către subsidiarele lor din regiunea CEE după criza financiară din 2008.

Cu toate acestea, Claus Raidl a declarat că nu ar dori ca băncile austriece să întoarcă spatele regiunii Europei de Est. ‘Angajamentul şi investiţiile băncilor austriece în regiunea Europei Centrale şi de Est este o poveste de succes dacă luăm în considerare perioada ultimilor zece ani’, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei.

Autorităţile de la Viena au trebuit să naţionalizeze Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, al treilea mare creditor din fosta Iugoslavie, în anul 2009, iar anul acesta o altă bancă austriacă Oesterreichische Volksbanken AG a fost parţial naţionalizată. Anterior, Volksbank şi-a vândut operaţiunile sale din Europa de Est către grupul rus Sberbank, cu excepţia subsidiarei din România.
SURSA: Agerpres