Intenţia Primăriei din Craiova de a se împrumuta a fost un eşec, deoarece nicio bancă nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru contractarea creditului de 20 milioane euro. Banii urmau să fie folosiţi pentru o parte din lucrările de amenajare a Parcului Lunca Jiului şi pentru construirea unui centru multifuncţional.
Primarul Craiovei Antonie Solomon apreciază că motivul principal este faptul că băncile nu mai au bani. „Acum două zile când am avut licitaţie pentru împrumutul de 20 milioane de euro, nu a venit nimeni. Nicio bancă nu a venit la licitaţie. De ce? Răspunsul: cred că nu au bani. Şi-au retras banii, i-au depozitat în afara ţării filialele din România şi nu au lichidităţi”, a declarat el. „Toate băncile s-au interesat. Licitaţia este internaţională de la BEI, până la BERD şi nu ştiu cine, plus băncile de aici. E adevărat că nu am făcut invitaţii speciale, dar probabil că o s-o facem. Au citit, s-au interesat, dar nu au venit”, a mai spus primarul.
Împrumutul de 20 milioane de euro era pe 20 de ani, cu o perioadă de tragere în primii 3 ani şi un cuantum al garanţiei de participare de 100.000 lei. Proiectul primăriei prevede 8,3 miloioane euro pentru amenajarea ştrandului din Parcul Lunca Jiului şi 11,6 milioane euro pentru pavilionul central al unui centru multifuncţional.
Marius Bostan, senior partner la VMB Partners, companie specializată în consultanţă financiară pentru autorităţi publice locale, apreciază că elementul principal care ar fi putut să facă băncile să se mai gândească serios dacă să participe sau nu este perioada prea mare. „Deşi 20 de ani este un termen potrivit pentru primărie, totuşi, în această perioadă, băncile sunt mai reticente la împrumuturi pe perioade lungi de timp. Alte reticenţe ale băncilor pot fi moneda creditului şi gradul de îndatorare al municipalităţii craiovene. Dacă primăria ar fi mai flexibilă cu perioada, poate că şi băncile ar fi mai deschise. Dacă era vorba de obligaţiuni era altceva” apreciază Bostan.
El a mai adăugat că investiţia este una bună pentru primărie, putând fi amortizată în 15-20 de ani. „Dacă este vorba despre un centru de recreere şi agrement, unde oamenii vor plăti taxă de intrare, se poate achita eventual din banii astfel colectaţi. Totul depinde de ce anume vor să facă acolo. Am văzut afaceri private cu centre sportive, terenuri cu nocturnă de exemplu, care şi-au recuperat învestiţia în 3-4 ani”, spune Marius Bostan.
Procedura de licitaţie va fi reluată pe 30 octombrie. Nu se ştie încă la ce consultant va apela primăria cu acea ocazie. Potrivit proiectului de buget al Primăriei Craiova, pe anul în curs sunt prevăzute venituri proprii de 304.509 mii lei, iar cheltuieli cu credite de 22.472 mii lei.