Nicio firmă din România nu a accesat încă vreun voucher prin programul „Rabla” din cauza procedurilor greoaie şi a condiţiilor impuse companiilor, a anunţat, miercuri, directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu.

„Succesul de care s-a bucurat programul în rândul cetăţenilor nu s-a extins şi la nivelul firmelor, probabil din cauza condiţiilor suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească acestea, ştiut fiind că, pentru companii, programul echivalează cu acordarea unui ajutor de stat, lucru extrem de sensibil”, a afirmat Popescu.

Acesta a spus că, în primele trei săptămâni ale ediţiei 2010 a programului „Rabla”, la AFM s-au înscris pentru evaluare puţin peste 300 de firme interesate să participe la acesta, niciun dosar nefiind până în prezent validat.

În aceeaşi perioadă, AFM epuizase peste 50.000 de tichete pentru persoane fizice, acestea fiind distribuite deja REMAT-urilor, care casaseră în jur de 32.000 de maşini de la proprietari.

Voucherele pentru firme au fost transferate către persoane fizice

„Este o problemă aici, este nevoie de un dosar, pentru că trebuie să avem în vedere criteriile impuse pentru acordarea legală a acestui ajutor de stat”, a explicat Popescu.

Iniţial, programul „Rabla” din 2010 avea prevăzute fonduri pentru casarea a 40.000 de maşini de la persoane fizice şi 20.000 de la companii. După două săptămâni, 10.000 dintre voucherele pentru firme au fost transferate către persoane fizice, în contextul cererii uriaşe. Ulterior, la momentul la care toate cele 50.000 de vouchere destinate persoanelor fizice au fost epuizate, alte 9.000 dintre cele pentru firme au fost şi ele transferate.

„Mă tem că şi o mie este prea mult pentru a putea fi accesate de firme, date fiind condiţiile speciale”, a mai spus Popescu.

SURSA: Mediafax