Ritmul de administrare a vaccinurilor în SUA continuă cu aceeași intensitate. 11 state americane au informat că peste 50% din populația lor a primit cel puțin o doză. Iar dacă ritmul actual se menține, jumătate dintre americani vor primi prima doză de vaccin în zilele următoare. Dar, așa cum se știe deja, deși se vorbește de eficiența vaccinului COVID-19, există cazuri în care cei imunizați s-au infectat la scurt timp de la vaccinare.
Șeful Institului american de Boli Infecțioase, dr Anthony Fauci, a explicat modul în care unii pacienți ar putea să se infecteze cu COVID chiar și după vaccinarea completă. Referindu-se la la ceea a devenit cunoscut drept „infecție revoluționară”, potrivit Bestlifeonline.
„Vedem acest lucru cu toate vaccinurile, în studiile clinice și în lumea reală. Niciun vaccin nu este 100% eficient, ceea ce înseamnă că vom vedea întotdeauna infecții revoluționare, indiferent de eficiența vaccinului”, a explicat Fauci.
El a comentat cum și de ce vaccinurile nu-și îndeplinesc uneori obiectivele de protecție, descriind cele două motive. „Există eșecul primar al vaccinului, atunci când corpul nu are un răspuns imun adecvat din mai multe motive.
Poate fi starea imunitară, starea de sănătate, vârsta, medicamentele luate sau ceva în neregulă cu vaccinurile. Fie depozitare, fie livrare, fie compoziție”, a explicat el.
”Apoi există eșecul secundar al vaccinului, care poate apărea atunci când imunitatea se estompează în timp”, a explicat Fauci.
De asemenea, susține el, un vaccin poate eșua dacă o persoană este expusă la o tulpină nouă sau la o variantă. „De exemplu, gripa este cea mai frecventă dintre acestea, mutându-se rapid și, în general, de la un sezon la altul”, a declarat Fauci.
Și a adăugat: „Chiar și într-un an foarte bun, un vaccin este eficient între 40 și 60%. Chiar dacă un vaccin nu reușește să protejeze împotriva infecției, acesta protejează adesea împotriva bolilor grave”.
Dar, în ciuda succeselor pe care SUA le-a înregistrat cu campania de vaccinare, Fauci este îngrijorat de evoluțiile recente, care ar putea duce la o nouă explozie a cazurilor. De aceea, spune expertul în boli infecțioase, este important să nu „declarăm prematur o victorie” și să astfel să ștergem progresele de pînă acum.