"Mi-ar plăcea foarte tare ca ulterior proiectului Strategiei Energetice a României 2016-2030 să ajungem la un plan de implementare şi dacă ajungem, să ne setăm nişte obiective indiferent de strategie. Pentru că azi discutăm de investiţii, dar discutăm de investiţii în afara pieţei. De parcă investiţiile s-ar putea face undeva sus, iar de acolo se pogoară asupra noastră nişte bani şi nu contează ce se întâmplă cu produsele alea. Unul dintre scenariile luate în calcul de Ministerul Energiei în elaborarea acestei strategii înţeleg că este acela că nu anvizajează vreun fel de modificare. Deci că pe piaţa de energie din România, sistemul de reglementări rămâne cel pe care îl avem azi. Presupunând că acest scenariu este unul de dezvoltare, eu îndrăznesc să spun că este o situaţie care cu siguranţă nu va genera deloc vreo formă de apetit investiţional", a apreciat Daniela Lulache.
Aceasta a spus că în astfel de condiţii, oricare din proiectele pe care le considerăm mai mult sau mai puţin strategice sau prioritare sunt imposibil de pus în practică.
"Îmi doresc foarte tare ca în viitorul apropiat să putem discuta despre investiţii şi piaţă, nu despre investiţii versus piaţă. Pentru că da, nu o să ezit să spun că piaţa de energie din România este o piaţă nefuncţională, este parţial funcţională, este un amestec de reglementat şi liberalizat nearmonios astfel încât nicio investiţie nicio tehnologie, nicio investiţie de anvergură nu este sustenabilă. Trebuie să la un moment dat să apucăm taurul de coarne cu o abordare nouă", susţine Lulache.
Ea a precizat că astfel de discuţii se fac în multe părţi ale lumii, nu doar în România.
"Mi-ar plăcea să fim printre cei care ne asumăm acest rol de reformator mai devreme decât alţii pentru că avem şansa bogăţiei resurselor, şansa că avem tot ceea ce ne trebuie, este nevoie doar să le rearanjăm, nu trebuie să inventăm ceva nou', spune Daniela Lulache.
Conform datelor prezentate de organizatorii conferinţei "Investiţii pentru siguranţa energetică a Romaniei", investiţiile publice în piaţa de energie autohtonă au înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani, lipsa lor afectând în mare măsură şi sectorul privat.
La nivelul Uniunii Europene se discută intens despre interconectarea pieţelor de energie, iar Romania trebuie să depună eforturi consistente pentru a ţine pasul cu trendul european, folosind fondurile disponibile in dezvoltarea infrastructurii energetice.
O serie de investiţii sunt aşteptate să se producă în perioada imediat următoare, un calendar investiţional fiind avizat de ANRE. În contextul acestor iniţiative, toate companiile active pe piaţa de energie – operatori de transport şi distribuţie, producători, furnizorii şi consumatori vor avea de câştigat.
Conform datelor prezentate, dacă cererea de energie va continua să crească anual cu 1-2%, România va avea nevoie de o suplimentare a capacităţilor pentru a face faţă acestor evoluţii.
SURSA: Agerpres