Klaus Iohannis, președintele României, se află în ultima lună de mandat, la aproape zece ani de la preluarea funcției, fără a fi beneficiat nici măcar o zi de concediu oficial. Această informație a fost confirmată de Administrația Prezidențială într-un răspuns oferit ziarului Libertatea.

Zilele de concediu ale președintelui

De la învestirea sa în funcție, în decembrie 2014, Klaus Iohannis a preferat o prezență discretă pe scena internă, în special în ultimii ani.

Deși a fost adesea absent din dezbaterile publice pe teme de interes major pentru cetățeni, președintele a fost în atenția opiniei publice pentru stilul său de viață asociat cu luxul. Printre exemplele care au stârnit controverse se numără utilizarea unui avion privat de lux pentru deplasările oficiale, cazările în hoteluri de cinci stele și promovarea imaginii României în locații exotice.

În contextul încheierii mandatului său, Libertatea a solicitat Administrației Prezidențiale lămuriri cu privire la zilele de concediu ale președintelui. În răspunsul oficial, Administrația a explicat că, din cauza specificului funcției, Klaus Iohannis nu a putut întrerupe activitatea pentru a lua concediu.

„Președintele României exercită un mandat de reprezentare, iar obligațiile și atribuțiile sale nu pot fi delegate altei persoane. (…) Acest mandat presupune exercitarea continuă și neîntreruptă a prerogativelor constituționale și legale”, se precizează în răspunsul oficial.

Zile de concediu nu au fost luate și nici compensate

În ciuda faptului că legislația muncii prevede compensarea zilelor de concediu neefectuate în cazul în care un contract de muncă este încheiat, Administrația Prezidențială a precizat că această reglementare nu se aplică și președintelui. Klaus Iohannis nu a beneficiat niciodată de concediu de odihnă, nici de vreo indemnizație corespunzătoare, și nu va primi compensații financiare pentru zilele de concediu neefectuate în anii anteriori. Compensațiile financiare vor fi acordate doar pentru zilele de concediu din anii 2023 și 2024.