Bucurestiul nu a depus inca proiecte pentru niciuna dintre axele prioritare. Astfel, Capitala nu a obtinut nicio finantare europeana in cadrul Programului Operational Regional, a declarat Dan Nicula, Directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.

 

Principalele impedimente in accesarea fondurilor sunt de ordin administrativ. “Nu avem o delimitare intre proprietatea publica si privata in Bucuresti”, a explicat Mioara Mantale, subprefectul Capitalei.

 

Declarat pol de crestere europeana, prin hotarare de Guvern, in luna august a acestui an, Bucurestiul a iesit din schema finantarilor europene. Astfel, Capitala si orasele mari vor primi finantare doar impreuna cu zonele adiacente.

 

In ceea ce priveste obtinerea fondurilor europene, Bucuresti-Ilfov este regiunea ce are alocata cea mai mica parte din cei 4,4 miliarde euro (fonduri pentru Programul Operational Regional), doar 8,85%, comparativ cu zona de nord-est a tarii, care primeste de doua ori mai multi bani. Nici primariile de sector nu stau mai bine la acest capitol. Edilii se grabesc sa-si goleasca bugetele proprii pe anul in curs, in loc sa acceseze fonduri europene.

 

Programul Operational Regional are rezervată, in perioada 2007-2013, suma de 385 milioane euro pentru Bucuresti-Ilfov. Banii vor intra in posesia autoritatilor locale, singurele institutii care pot beneficia de aceste fonduri.

 

O treime din suma totala alocata regiunii Bucuresti-Ilfov,123 milioane de euro, a devenit disponibila abia la inceputul lunii noiembrie a acestui an.