Niciun ban în plus pentru acești români

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că pensionarii care au ieșit la pensie după anul 2011 și care au beneficiat anterior de o majorare datorată aplicării indicelui de corecție de 1,41 vor păstra același cuantum al pensiei după recalculare.

Aceasta măsură, spune ea, asigură că cei care nu au avut parte de această majorare vor beneficia acum de o creștere a pensiei, astfel încât să ajungă din urmă pe cei care au beneficiat deja de corecție.

„Plecăm de la ideea, pentru a da exemplu, că avem un cuantum de 1.000 de lei. Avem indice de corecție 1,41. Asta înseamnă că acel pensionar care a ieșit după 2011 are o creștere a pensiei cu 410 lei mai mare decât cel care a ieșit înainte de 2011. Pentru echitate în sistemul de pensii, noua formulă nu prevede indice de corecție, motiv pentru care acel beneficiu pentru care alți pensionari l-au avut și alții nu l-au avut, nu mai este în noua lege a pensiilor. Atunci, cei care au avut acel beneficiu rămân cu același cuantum în plată, astfel încât cei care nu l-au avut datorită recalculării să aibă o creștere a pensiei și să-i ajungă și pe ceilalți din urmă”, a declarat ea pentru Digi24.

Ministrul Muncii a afirmat că au reușit să mențină până în 2035 condițiile speciale și deosebite de muncă.

Simona Bucura-Oprescu a adăugat că „beneficiarii condițiilor speciale și deosebite de muncă în continuare vor avea atât reducere de vârstă cât și spor de grupă și majorare de punctaj”.

Simona Bucura Oprescu
Simona Bucura Oprescu; SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura-Oprescu dezminte afirmațiile USR

De asemenea, aceasta a afirmat că este fals ceea ce s-a spus în spațiul public, referindu-se la ideea că toți cei din grupe de muncă ar avea pensiile scăzute conform noii legi a pensiilor.

Ministrul Muncii a punctat că potrivit evaluărilor Casei Naționale de Pensii Publice, în cazul pensionarilor care beneficiază de condiții speciale, aproximativ 131.000 de persoane sunt vizate, dintre care în jur de 74.500 vor avea pensii majorate. În ceea ce privește pensionarii cu condiții deosebite, există aproximativ 116.300 de astfel de cazuri, dintre care în jur de 89.300 vor beneficia de creșteri ale pensiilor.

„Beneficiarii condițiilor speciale și deosebite de muncă în continuare vor avea atât reducere de vârstă cât și spor de grupă și majorare de punctaj. Este fals ceea ce s-a spus în mediul public de către cei care și pe Pinocchio l-ar face invidios. Anume, că toți cei din grupe de muncă au scăderi pe noua lege a pensiilor. Din evaluările Casei Naționale de Pensii Publice, în ceea ce privește pensionarii care sunt astăzi în condiții speciale, discutăm despre circa 131.000, dintre care circa 74.500 sunt pensii crescute.

Inclusiv în ceea ce privește pensionarii cu condiții deosebite, avem circa 116.300 în total și circa 89.300 cu pensii crescute. Cu alte cuvinte, ceea ce spun mincinoșii care transformă legea pensiilor într-un motiv de răfuială politică este total fals.

Au spus cei de la USR că sunt 800.000 de pensii care scad. Este fals. În primul rând, toate pensiile rămân cu același cuantum. Noi, spre deosebire de alții, n-am tăiat niciodată de la români”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

247.000 de pensionari au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă

Pe de altă parte, a precizat ea, vorbim despre aproximativ 247.000 de pensionari care au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă și care sunt în prezent beneficiari de pensii, nu de 720.000, așa cum a fost afirmat de alții.

Dintre aceștia, două treimi, adică 66%, au obținut o creștere a pensiei în urma recalculării, iar majoritatea acestor creșteri depășesc 1.000 de lei. Ceilalți 33% nu primesc pensii mai mici, cum au insinuat reprezentanții USR, ci își mențin pensia deja aflată în plată.

Potrivit ministrului, acești pensionari au beneficiat până acum de o pensie mai mare în comparație cu alți pensionari care au lucrat în condiții similare și au avut contribuții egale, inclusiv față de colegii lor care au fost, de asemenea, în condiții speciale și deosebite de muncă. În general, pensiile pentru această categorie rămân neschimbate și au, în medie, un cuantum de aproximativ 7.000 de lei.